電訊茶室's Archiver

mikepang 發表於 2015-6-12 14:56

obi200 + HKBN SIP + Google Voice

[i=s] 本帖最後由 mikepang 於 2015-6-12 16:37 編輯 [/i]

本身用緊 HKBN 寬頻同固網, 固網佢比o左隻 SPA112 我行 SIP, 最近因有需要想用 google voice (想要一個美國號碼起屋企, 方便同美國o既親友通話)

估計應該沒有可能得到 HKBN  SPA112 個 admin password o黎加多個 Google Voice 落去.

做過 research, 見倒 obi 200 support Google Voice, 想問有無可能自己買隻 Obi 200 setup o左 Google Voice 之後, 起 obi 200 度再 setup 埋 HKBN 固網 SIP 落去, 一隻 obi200 同一時間又用 Google Voice 同 HKBN SIP?

謝謝

角色 發表於 2015-6-12 19:55

应该没有问题,Obi200有四个SIP Accounts,那么SP1用Google Voice,而SP2用HKBN 2b APP, 其他两个SIPs可以用于别的地方。

但是你要主要Google Voice的注册方法,要用美国的IP, 和没有的手机。

samanet 發表於 2015-6-12 23:43

我現用obi202,SP1 和 SP2 都是接到HKBN 2b  account 而 SP3 接到 GOOGLE VOICE 一點都沒問題。收Fax 都得。

角色 發表於 2015-6-12 23:50

两个HKBN 2b Accounts放在同一Obi202,干嘛!一个不是够了吗?

samanet 發表於 2015-6-12 23:56

一個電話,一個Fax。

角色 發表於 2015-6-13 00:16

噢!明白了。

mikepang 發表於 2015-6-13 11:33

[i=s] 本帖最後由 mikepang 於 2015-6-13 11:34 編輯 [/i]

但我想問有無可能可以拎得返我起SPA112 裡面o既 SIP Username 同 Password, 因為o個個係一個固網 Number, 個 Engine 當年(兩年前)上o黎裝o既時侯無比我. 佢駁好晒線就走o左

角色 發表於 2015-6-13 15:06

根据我记得,他们也不会给你password,所以你这个问题,只能向HKBN问,但是估计没有可能。唯一能坐到就是SPA112得FXS接OBI110得FXO口,不然就直接申请HKBN 2b App。而你的固网number就要转到别的固网线,又或者转到ComNet Phone。

mikepang 發表於 2015-6-16 14:24

好的, 我諗我約滿後會將個固網 port 過去 Comnet. Thx

mikepang 發表於 2015-6-16 15:35

[i=s] 本帖最後由 mikepang 於 2015-6-16 15:38 編輯 [/i]

BTW, obi200 只得一個 line port, 我可唔可以只得一個 Line Port 又用倒 Comnet 又用倒 Google Voice? 係唔係人o地打我香港或美國電話都係o個個電話響? 而打出就要用 Prefix 揀用香港定美國號碼打出? 謝謝

角色 發表於 2015-6-16 21:30

Google Voice,ComNet Phone都是用SIP,不用Line,所以你的OBi200有4个SIPs,那么你还有2个SIPs和Line可以用,具体怎样用主要看你的preference。

頁: [1]