電訊茶室's Archiver

mcdull 發表於 2018-6-25 11:47

其實, 仲有冇人用voip app做主力收電話?

我用 zoiper on IOS, 99%時間都收唔到 incoming. (IAX).
開app 試打 ok.. 收到call, 隔半個鐘, 打自己電話試, 已經fail.. 冇反應.
佢根本完全唔識同我register返.

諗住試用 SIP over TCP.. 點整都古古怪怪, 經常收唔到audio, 又唔係次次都唔得先吹脹.
有時唔同client又唔同現像, 同一個client係唔同network 又係唔同.
最低能係你永遠唔知幾時會冇聲....  惟有死死地氣用返IAX..

而家用ios係咪已經投晒降?

角色 發表於 2018-6-25 11:52

是否用mobile device,而mobile device的IP经常变换,搞到ComNet不给你做registration。

而我用的是Asterisk接入Coment,而我的Zopier用来我的Asterisk Account,所以好像没有你说的现象。

不知道你是否有用过Asterisk呢?

tomleehk 發表於 2018-6-25 16:25

經常移動ip喺唔適合用 comnet

mcdull 發表於 2018-6-25 17:25

[quote]是否用mobile device,而mobile device的IP经常变换,搞到ComNet不给你做registration。

而我用的是Asteri ...
[size=2][color=#999999]角色 發表於 2018-6-25 11:52[/color] [url=http://www.telecom-cafe.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=45059&ptid=7201][img]http://www.telecom-cafe.com/forum/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

不是.. 我用既係mobile network, 我插左五枝手指係屋企.. registration冇問題.
但 Zoiper 隔一陣就斷, 之後就kill左個process.
但有時我係會wifi <-> 4G 咁囉.

最衰係, 你根本唔知佢有冇斷, 唔似android有個logo係頂.

mcdull 發表於 2018-6-25 17:26

我而家考慮緊寫個script 佢斷超過五分鐘send個email比自己, 但越整越多香爐

harold 發表於 2018-7-2 11:33

這是iphone killapp 的機制!無辦法的!

頁: [1]