返回列表 發帖
怎样测试你的V2Ray Client是否工作正常?

你可以用下面command
  1. (port number有时会是1081,具体要看你的server设定)
  2. curl -x socks5://127.0.0.1:1080 google.com
複製代碼
如果你能看到下面结果,说明你的Client与Server能正常工作:
  1. <HTML><HEAD><meta http-equiv="content-type" content="text/html;charset=utf-8">
  2. <TITLE>301 Moved</TITLE></HEAD><BODY>
  3. <H1>301 Moved</H1>
  4. The document has moved
  5. <A HREF="http://www.google.com/">here</A>.
  6. </BODY></HTML>
複製代碼

看过很多材料,现在开始怎样把V2Ray跟RouterOS结果,就是把traffic forward到V2Ray server(Raspberry Pi),然后在里面转化成V2Ray的Listening port。

請問可以在router內安裝v2ray 服務器嗎?比如openwrt、entware環境的tomato等等,不想在data centre內的centOS安裝呢。不知道在router內安裝效能如何?目前在router內佈置SS服務器還可以。
安裝v2ray客戶端有很多教程,梅林固件還直接有套件安裝(含GUI).

再不行,就要研究在nas的jail內安裝了。

如果你用X86 ROS, 里面有KVM,可以行OpenWRT。

而我ROS是RouterBoard,用Raspberry Pi 3b安装V2Ray。

我NAS也有安装V2Ray,就是用QNAP NAS Virtualisation Station安装Debian 8。

我的target是其他mobile device不需要安装什么软件,就可以直接用WiFi的SSID(通过RouterOS -> V2Ray client --> remote V2Ray Server.

回復 90# 角色

因為家中電器不是長開,如果能在router 裡面建,會比較理想。
現在router 行merlin,正在找教學。

回復  gameplayer
blackpig936 發表於 2018-8-25 15:07

其實我有跟這個Post教學做左好多次,但係都係唔成功。
唔知邊到出錯。

所以我用Raspberry Pi做!简单,不用那么烦。大家可以考虑。

回復 97# gameplayer

新手大多數問題出係自簽證書嗰度,你可以先試下唔用443port唔簽證書睇下連連到
ok的話再跟教程(進階篇)做,留意返教程有更新解決左port80被佔用嘅問題
仲有記得 v2ray呢個檔案 要775權限 ,
再唔得的話我可以send我個config.json畀你
你自己改返 port位 網址 id
btw , 你enable咗jffs partition 未?

新手大多數問題出係自簽證書嗰度,你可以先試下唔用443port唔簽證書睇下連連到
ok的話 ...
blackpig936 發表於 2018-8-26 18:17

多謝CHING幫忙,我再試下,其實我已經試左好多次。基本篇都暫時未成功,我再試試。

v2ray呢個檔案 要775權限
set 左

你enable咗jffs partition 未?
enable 左

回復 100# gameplayer
留意返如果照教學set的話,重啟路由器後要等超過五分鐘以上才可試到v2ray正唔正常
我一開始時set好v2ray後重啟路由器即刻試,都係連唔到
但等完五分鐘後再試就ok
我用netgear R6300V2,之後我試set等兩分鐘都冇問題
btw, 可以先check下有冇建立到 /var/log/v2ray 呢個資料夾
冇的話可嘗試手動建立

所以我用Raspberry Pi做!简单,不用那么烦。大家可以考虑。
角色 發表於 2018-8-25 19:23

買左Raspberry Pi,等速遞送到,之後請CHING提供教學。
打算裝 v2ray & SS.

留意返如果照教學set的話,重啟路由器後要等超過五分鐘以上才可試到v2ray正唔正常
我一開 ...
blackpig936 發表於 2018-8-29 13:22

我有試過等佢過5mins先連線,都係唔得。
我唔清楚系咩原因。

回復 102# gameplayer

安装V2Ray on Raspberry Pi,可以看下面帖子:

http://www.telecom-cafe.com/foru ... &extra=page%3D1

安装V2Ray,里面自带shadowsocks。

安装V2Ray on Raspberry Pi,可以看下面帖子:

安装V2Ray,里面自带shadowsocks。 ...
角色 發表於 2018-9-12 21:14

等Raspberry Pi到左,立刻試下,先bookmark.
Thanks