返回列表 發帖

[3HK] 3跟本完全冇心做好自己個網~請大家轉到3台前要3思!

話說我住既地方(粉嶺區)入伙10年以黎手機網絡都唔係收得好(咁多個台都係)

直至最近應該有唔少人同我區既區議員反映...
跟住區議員都有去信5大網絡商要求改善...

跟住一兩個月後...
Peoples,數碼通及PCCW Mobile均有入紙我條村既法團申請建發射站...
而居民亦投票大致贊成建發射站...
(另CSL在村內接收尚可,所以無申請仍可接受)

唯獨3台...收得唔好不突止~
仲要係完全冇動作!

其實我由幾年前開始都有反映過...而咁多年黎一直都係話會跟進...
呢家比埋你入黎鋪網...其他既都有做野...唯獨係佢地冇做!

最近我再同3既客戶服務反映過...
而今日收到既回覆係:
"網絡組都知o個度接收唔好,會繼續跟進"

其他網絡商都已經有相應動作,3仲係原步不動話繼續跟進!?!
淨係得個講字有咩用?
呢件事可以睇到3對客戶既態度!

各位試想下...我住條村既意見唔理...
呢D事情亦絕對有可能發生o係你地住緊既地方!

一個電話收唔到既...
即使幾平又如何...

所以...請大家轉用3台之前請"3思"而後行~

話說我住既地方(粉嶺區)入伙10年以黎手機網絡都唔係收得好(咁多個台都係)

直至最近應該有唔少人同我區既區 ...
電腦超人 發表於 2010-7-22 21:05
請問現在裝完未?

還未...
今早出門時看到大堂終於貼出了7月尾的會議紀錄...

好像說雖然OFTA(電訊管理局)+管理署+議員也已經證實了發射站對人體是安全...
但仍然有居民堅持反對...(問卷也發完了...數百贊成...好像只有很少數(好像只有數十)反對...)

Peoples現正研究在和合石山建發射站...其餘兩家(數碼通/PCCW)仍在研究中...

還未...
今早出門時看到大堂終於貼出了7月尾的會議紀錄...

好像說雖然OFTA(電訊管理局)+管理署+議員也已經 ...
電腦超人 發表於 2010-9-10 22:02
請問閣下怎樣知道中國移動香港於現正研究在和合石山建基站?反對的人是否不知道要有基站才可以提供服務?很多不知道收到訊號的地方就有幅射,怕幅射,不要使用任何無線裝置。

請問閣下怎樣知道中國移動香港於現正研究在和合石山建基站?反對的人是否不知道要有基站才可以提供服務?很 ...
octopusman 發表於 2010-9-11 23:49

Peoples研究在和合石山建基站...是從法團會議紀錄得知的...

嗯...出街都有幅射...佢地唔好出街囉...
雖然亦有聽說過基站會令人不適的事例...但這些事例是基站過於接近...

我想是否OFTA及網絡商準備不足...還是那些居民橫蠻無理...
這個暫時未能定奪...

Peoples研究在和合石山建基站...是從法團會議紀錄得知的...

嗯...出街都有幅射...佢地唔好出街囉...
雖然 ...
電腦超人 發表於 2010-9-12 00:12
有些人是不喜歡有舊野,阻住佢。請問閣下對那些居民橫蠻無理有何看法?對於本人很多人不知道收到訊號的地方就有幅射,怕幅射,不要使用任何無線裝置,有沒有說錯?

基站是不會阻擋到居民任何景觀的...
由於我不清楚OFTA及網絡商有否將圖則在會上拿出來討論(而我亦未知會如何安裝)...所以我暫時不能下定論...

當然...我明白到最受影響的居民有所擔憂...但居民們在會中所接收到的解釋有多深入?我還未太清楚...

基站是不會阻擋到居民任何景觀的...
由於我不清楚OFTA及網絡商有否將圖則在會上拿出來討論(而我亦未知會如 ...
電腦超人 發表於 2010-9-12 00:46
本身反對的人有沒有使用手機?

本身反對的人有沒有使用手機?
octopusman 發表於 2010-9-12 22:17

我唔相信冇...

我唔相信冇...
電腦超人 發表於 2010-9-13 01:15
如果你知道誰人反對,會否罵他?

現在進度如何?

現在進度如何?
octopusman 發表於 2011-1-29 21:30

現在各大網絡商應該也沒風聲...

但3的GSM網在我家中接收好像比以前好了一點點...

現在各大網絡商應該也沒風聲...

但3的GSM網在我家中接收好像比以前好了一點點... ...
電腦超人 發表於 2011-1-30 12:27
很奇怪,應該在附近的基站加大發射功率