返回列表 發帖

請教大家spa9000問題

主機spa9000做pbx,fxs口連接電話(no:101),line1連接draytel.org(no:888888)
2部分機rt31p2連接電話(no:102 and 103)
iphone連接draytel.org(no:999999)

分機之間10x----10x都無問題
iphone撥888888後轉分機101,spa9000響,接電話後,無問題
iphone撥888888後轉分機102或103,分機電話響,接電話後,分機聽唔到iphone講野,iphone就聽到分機講野
分機按9+999999,iphone響,接電話,問題同上

請問有無高手知道咩原因啊?

或将spa9000关机重启试试。

根据我知道SPA90000是internal用,如果要接外面,可能有些问题,以前也有member用过,但是效果不是太好。

你现在的问题是单边声音,估计的NAT(router)的channels没有打穿。

角色

你现在的问题是单边声音,估计的NAT(router)的channels没有打穿。

...
角色 發表於 2011-8-6 19:39

唔該曬你先.姐係有無得解決啊?響邊度set架?

仲有一個問題我真係百思不得其解:
我有兩部rt31p2,setting係完全一模一樣的.分機號分別係102同103
我用102 set speed dial2:999999@draytel.org,按2#,打唔通
用103 set speed dial2:999999@draytel.org,按2#,竟然可以互相通話,之前單邊有聲既問題都無埋,但係iphone上的來電顯示只係:103(我懷疑部103係以spa9000既身份去撥號的,所以來電顯示並唔係顯示888888)
點解兩部setting一模一樣既野會一部打到,一部打唔到既?

其实这个单边声音有几个主要的地方:

1)Registration expiry time, 你可以选每60 seconds registration一次,那么router知道,router后面有ATA,如果有VoIP SIP/RTP packets来的时候也知道去哪里。

2)有的时候router也会影响单边声音。

3)你用什么router?

4)你想怎样利用VoIP呢?

角色

(1)Registration expiry time我用200seconds registration一次
(2)router我用linksys wrh54g
(3)我個主router響我父母屋企(home1),我屋企(home2)響我父母屋大約6百幾米既範圍,home1同home2用無線ap連埋一齊,所以搞埋個電話系統,現在home1同home2之間已經可以互通電話了,我係想平時外出時,可以用iphone打翻屋企,撥888888轉101就打到home1(這裡無問題),撥888888轉102就打去home2(這裡就出現單邊聲音了),遲d我仲會買埋個3102,使home2可以用埋home1條電話線打出街

6xx米用WiFi连住?不会一个在大陆,一个在香港吧?

那么你的SPA9000的作用是什么呢?

角色

6xx米好小兒科姐,用一條天線仔,幾公里都得,我一直都有玩開遠程wifi的
9000咪用黎做部sip server囉,我當初本來係想買部3102的,以為9000有fxo,買左之後先知原來9000係sip server pbx黎的

原来师兄是远程的WiFi的高手。

现在不建议购入SPA3102,而是OBi110。

其实在EPC,应该很少人说VoIP,而我们转到这里说,因为自由度空间比较大。

那么你想WiFi,PSTN line共用吗?

角色

lttliang以前也用过SPA9000,你可以给给这位member的意见吗?

角色

原来师兄是远程的WiFi的高手。

现在不建议购入SPA3102,而是OBi110。

其实在EPC,应该很少人说VoIP,而我 ...
角色 發表於 2011-8-7 00:06

唔講得上高手,當初因為新搬入住呢度,又同父母家比較近,又唔想裝多條線,才開始搞遠程wifi的,玩下玩下就開始玩埋ata鳥,當初淨係買左兩隻rt31p2內網通話,後黎林住玩埋pstn,結果手快快,未睇清楚就入左部9000,以為同3102差唔多功能,翻到黎先知原來無fxo口的   
我都覺得呢度玩obi既人多過linksys,到底佢比linksys好響邊度?obi110難唔難set?

1)OBihai的OBi1xx都是Sipura,Linksys的engineers做出来的,而Sipura and Linksys的产品不再有任何的firmware upgrade,而OBi110是非常新的产品,比起Linksys 3102来说,功能强大很多很多,在香港也有官方OBi110售卖点。

2)OBi110本身有FXO和FXS。

3)我们这里用SPA3102也不少,所以你对SPA3102也认识不少。

如果你需要在PSTN落地或者SIP Server,起码我也可以提供支援。

角色