返回列表 發帖

HKBN VOIP (spa 112) 如何駁入房

用緊HKBN, 佢比o左隻spa 112 我, 因 modem 在廳, 現放在廳中, 有沒有可能 spa 112 放在廳, 而 physical 個電話起房內用.

本身廳同房入伙時都有牆o既socket位. 現正用緊PCCW (已證實廳同房個socket都可用),

計劃PCCW 約滿後, 唔用 PCCW, 轉用 HKBN o既 VOIP (即用佢比我隻 spa 112)

上次裝 HKBN 時, 師傅話只要將 spa112 line out 起廳度插入廳個 socket, 房度就o甘插個普通電話落房個socket 就用倒. (佢話要等 PCCW 約滿後, 無o左訊號先可以o甘做, 如果唔係 PCCW o的訊號會干擾倒).

請問大家師傅講O既是否可行?

回復 1# mikepang

可行,我就是這樣用。
但有擔心在大廈電話房,比人接撥入來。

整個室內無線電話, 有d有兩台子機. 咩都無問題啦, 洗咩咁複雜

用緊HKBN, 佢比o左隻spa 112 我, 因 modem 在廳, 現放在廳中, 有沒有可能 spa 112 放在廳, 而 physical 個 ...
mikepang 發表於 2013-8-9 14:26

再次更進

最近終於 cut o左 PCCW, PCCW 已無訊號入屋, 於是我就將SPA 122 (之前我以為是SPA112) 個 Phone 1 駁去廳個 socket 位, 再起房個 socket 位駁返個電話 (因想個電話放在房中)

問題來了, 我在房拎起個電話係有 Dial Tone , 但起個電話度按任何鍵都都無反應.

請問:

1. 這個接法是不是可行?
2. 如用這種駁法, SPA122 個 Phone 1 to 牆個 Socket 條線係唔係用普通 RJ11 線就得 (定係要一o的特別o既 pin assignment)

謝謝

其实SPA122是个ATA modem,就是宽频进来然后电话。SPA122出来的Phone 1,你就看成FXS输出port(等于普通的电话线进屋一样),一般使用中间的两条线。

又會唔會 SPA122 上面又要 set o的o野先可以o甘駁?

应该不会!

你先用普通话接Phone 1 of SPA122。看看是否拨打和接收正常?

应该不会!

你先用普通话接Phone 1 of SPA122。看看是否拨打和接收正常?
角色 發表於 2013-12-28 15:12

已試過, 用普通電話直接駁 SPA122 是 work 的 (打出和打入都無問題)

我發現只要我將SPA122 同廳牆上o既 socket 用 RJ11 cable 一駁埋, SPA122 上面 phone 1 棧燈就起度閃. (即使房內 socket 位沒有駁任何o野)

如果SPA122同普通電話駁o住, 起電話無拎起o既情況底下, Phone 1 棧燈應該是長著的

跟你这样说,应该是非常简单的事!跟VoiP无关。

你的WAN是怎样接入呢?是怎样接入到SPA122呢?还有你的RJ11 socket是否接了些东西。你是否能明白不用socket,用普通的两条线都可以搞定的。