返回列表 發帖

想問大家的Comnet 用什麼ATA?

沒了HK2B之後的Comnet 一直用iphone app 使用,十分之不方便又耗電。
用draytek 2820vn 又點樣set 都set 唔到,想問下室友係點樣用comnet?

去強國的淘寶, 隨便購買一個便宜的 ATA  (應該低於 100元人民幣)

把 Commnet Phone 給你的 3 個 Parameters 設定進去, 插上電源,網絡綫 和 普通的電話機, 就與普通 PCCW 的固網電話沒有任何分別啦。

我也是用這個辦法, 在國内的家, 使用了差不多 3年啦, 完全 Trouble Free, 非常好, 高度評价。

在國内的家, 擁有一個香港普通電話號碼的固網電話, 非常方便, 我香港的朋友,基本不知道我其實是身在國内。

回復 1# VC@home

应该很简单,你看看之前的帖子是否可以帮到你?

回復  VC@home

应该很简单,你看看之前的帖子是否可以帮到你?
角色 發表於 2016-4-21 16:06

ebay 買左個linksys ata 等緊。。。應該會試下用呢個搞

去強國的淘寶, 隨便購買一個便宜的 ATA  (應該低於 100元人民幣)

把 Commnet Phone 給你的 3 個 Parame ...
homeinns 發表於 2016-4-21 09:56

咁簡單 我個voip router 搞左好多次都係唔得。

係ebay買. 好貴架喎.
我的.全部都在淘寶買的.

Update update,...裝左係Linksys PAP, 打入打出無問題,但打入無聲打出又無問題。。。。奇奇怪怪

回復 7# VC@home

在sip下面修改 RTP Packet Size: 0.020 試下

回復  VC@home

在sip下面修改 RTP Packet Size: 0.020 試下
99BB 發表於 2016-6-21 23:53

多謝解答,試左都唔得。買左Obi110 研究緊

Update update,...裝左係Linksys PAP, 打入打出無問題,但打入無聲打出又無問題。。。。奇奇怪怪 ...
VC@home 發表於 2016-6-21 18:33

打入無聲係乜野意思? 無電話響聲, 還是接通無聲?

打入無聲係乜野意思? 無電話響聲, 還是接通無聲?
SuiYan 發表於 2016-7-1 16:22

撥入電話接通無聲(但對方可以聽到你講野),但撥出就雙方都無問題

我呢情況,我遇過.
但我唔記得係 codec 問題, 定係router port forward問題
codec 現在我用711u , 係無問題的.

我呢情況,我遇過.
但我唔記得係 codec 問題, 定係router port forward問題
codec 現在我用711u , 係無問題 ...
SuiYan 發表於 2016-7-1 16:53

好。。我試下,但好奇怪我之前都係呢set router/moderm 都係無問題。轉左comnet 先會咁

我呢情況,我遇過.
codec 現在我用711u , 係無問題 ...
SuiYan 發表於 2016-7-1 16:53

問題解決,換左個ISP gateway就無問題

我是註冊去自己的Elastix內,然後ATA用Linksys Pap2, 或者手機soft sip client.