標題: CM phone 成日斷線,求救 [打印本頁]

作者: et620    時間: 2012-9-15 04:20     標題: CM phone 成日斷線,求救

請問各位高手,

小第office set喺深圳,用中國電訊2M ADSL獨立比papt2打香港電話.剛開始時用zone15xx的VOIP,但因為電話號碼是5xxx xxxx.
很多客人不接我公司打出的電話,上2個月見到有CM PHONE服務,便申請一個免費的試1個月.跟各位高手的帖SET 落PAPT2到.
用了2星期,話音質素和稳定性都OK,便把公司用了10多年的號碼轉到CM phone, 還簽了1年約.
近這星期CM的斷線很利害.註冊成功后5-10分鐘就有問題.攞起電話有DIAL tone但就打吾出及人地打吾入我的號碼,一係就自己offline,
然后reboot ATA再等5分鐘后register.每天做同樣的事幾十次以上,打去comnet tech dept 問又佢地server 及機房無問題.
我便開始想是不是比中國電訊block咗我啲port.定係個ATA set錯(現在還未搞掂),今天用了2B的號碼set 入ATA用應急.
set好后line 1 - 2B的電話完全正常,online 4個鐘都無斷線,打入和打出都正常.但 line 2 的 CM 電話依然成日offline....can't registry to proxy....connect OK....offline....
所以我想不是電訊block我VOIP,現請問各位高手有無辦法解決..吾該
作者: wingchai    時間: 2012-9-15 08:02

我都係一様2個cmphone 電話(係大陸深圳用),這星期CM的斷線很利害,中國電訊block咗por有無辦法解決..吾該t. 有無辦法解決..吾該
作者: 角色    時間: 2012-9-15 09:24

如果是这样,可以考虑用VPN,把大陆的Network搬到香港去,用香港IP去注册。但是用VPN,有的时候中国电信都会drop你的packets。

另外一个办法,在香港用Asterisk,先接CMPhone,再改其他port上大陆,这样可以避免大陆检查你用5060 voip打电话。
作者: 角色    時間: 2012-9-15 09:24

不知道其他members是否有同样的问题呢?
作者: wingchai    時間: 2012-9-15 11:57

用vpn 後有 delay
作者: 角色    時間: 2012-9-15 11:59

回復 5# wingchai

你试过?但是断线是否有改善?
作者: 角色    時間: 2012-9-15 12:11

不知道如果在香港用,是否也有断线的情况出现呢?
作者: 雯雯    時間: 2012-9-15 12:40

我的個人經驗, 香港和大陸各架設1個Asterisk Server, CMPhone set在香港的Asterisk/SPA3102/OBi (我是set在香港的OBi110), Asterisk之間用IAX connect, 可以經VPN走, 亦可以唔經VPN走 (我個人是經VPN走).
作者: et620    時間: 2012-9-15 14:11

多謝各位熱心人的回覆,我后天返香港,會把ATA帶回hk及set返CM phone no落去試,
如果無問題,就是CN boardband block咗我的voip,(吾明2b點解都是用port 5060,但就無事,昨天到今天中午已online over 15 hours, I had check dial the line every 1 hours)
另外我 大陸和香港两邊都是用ASUS Rt-N16做router, flash咗dd-wrt mega firmware,跟著其他ching的帖 set VPN(用cert方法),connect 咗hk的vpn,但大陸呢邊的ip依然是cn的.不知道是什麼問題,所以一直無法用vpn.
作者: wingchai    時間: 2012-9-15 14:23

我試過在大陸行vpn-pptp(android 手機行vpn) ,cmphone 有兩秒delay 到. 唔用vpn 大多數connect 唔到.
香港用cmphone 無問題的(全wifi 24hrs行)
作者: 雯雯    時間: 2012-9-15 14:25

回復 9# et620

可能你是set了Site to Site OpenVPN, 所以IP仍是大陸IP. 另外DD-WRT安裝Asterisk的方法請參考:
http://www.osslab.com.tw/Hardwar ... SUS_WL-520GU_DD-WRT
作者: wingchai    時間: 2012-9-15 14:32

深圳盬田係米port 5060 (china telecom)?
作者: et620    時間: 2012-9-15 14:37

回復  et620

可能你是set了Site to Site OpenVPN, 所以IP仍是大陸IP. 另外DD-WRT安裝Asterisk的方法請參 ...
雯雯 發表於 2012-9-15 14:25

吾該雯雯,我有時間會上去睇睇,吾明再問你們.thx
作者: wingchai    時間: 2012-9-15 14:41

因比大陸老人家用,所以之前只係開wifi 奘comnet phone 落android 機到.依家成日上唔到,断线
作者: 角色    時間: 2012-9-15 17:53

回復 14# wingchai

如果假设不了Asterisk,我可以帮你(用我香港的Server)。
作者: wingchai    時間: 2012-9-15 20:18

回復 15# 角色

多謝你角色兄,我現在用vpn行cmphone 先,睇下十一後會唔會好D,
唔知2b用有冇問題呢?2b係米用5060port?
有機會出來,當識多個朋友.
作者: wingchai    時間: 2012-9-15 20:25

其實可唔可以打去china telecom 問係米block左5060 ^-^
作者: 角色    時間: 2012-9-15 20:26

回復 16# wingchai

我以前在大陆生活的时候,是用过2b,效果是不错的,而CMPhone那个时候都有。

但是你也知道大陆一项有监控我们的VoIp,other internet packets,所以我们用的VoiP的codec,要用g729,那么就算有dropped packets都不太影响。

你先用VPN看看效果,如果将来有需要的话,可以与我联系。
作者: 角色    時間: 2012-9-15 21:57

其实还有很多的方案:

1) 不用SIP,而用IAX,
2) SIP 不用5060,而改为其他port
作者: wingchai    時間: 2012-9-15 21:57

thank for your help 角色 兄
作者: 角色    時間: 2012-9-15 22:54

其实最重要是有多手方案。
作者: ckleea    時間: 2012-9-16 17:54

I don't know why.

CMPhone is ok for me.
作者: 角色    時間: 2012-9-16 21:19

回復 22# ckleea

If this is the case, I would like to shift the service to HKD 28 / per month. If the do not accept this, I may switch to use CM Phone.
作者: ckleea    時間: 2012-9-16 21:48

回復 23# 角色

HKBN won't bother to chase me to renew the contract. So I drop mine as it asks for about HK$80 per month
作者: 角色    時間: 2012-9-16 22:07

I remember the same thing as 2b Sales asked to renew the contract and said that the new price for the 2b service should be $88 but I rejected immediately. The 2b sales said the it would include the fax service but I replied that I did not use it at all. I needed 2b service only!

Several weeks later, the Sales people said that I could use the old price to renew my 2b service. Therefore I continued to use the 2b service.

In the future month, I believe that if they could provide me $28 (likes the 2b app price), I may turn down the offer and switch to use CM Phone.
作者: 99BB    時間: 2012-9-16 22:36

我個cm phone都有同樣問題, 成日斷線, 我估可能係cm phone的問題. 我有兩個號, 其中一個在香港用, register到, 打唔到出亦打唔到入, 向CM 投訴後話機房set 番好就得.
現在唔肯定係cm定中電信問題. 所以無打去cm投訴.
以前45蚊一個月時很穩定, 現在轉左號變成二人同行, 十蚊一個月,就成日有事.
作者: ckleea    時間: 2012-9-16 22:39

回復 26# 99BB

我都用2人同行,都冇問題。
作者: 角色    時間: 2012-9-16 22:40

我朋友是用Asterisk去注册CM Phone,他说没有什么问题。而你用什么去注册呢?

你用什么ATA呢?

你是EPC的9B吗?
作者: ckleea    時間: 2012-9-16 22:50

回復 28# 角色

現在係澳門 上 CMPhone,冇問題
作者: ckleea    時間: 2012-9-16 23:24

Almost 30 min talks with 角色 via CMPhone registered in HK Asterisk server. No problem. Good Quality
作者: 角色    時間: 2012-9-16 23:31

Yeah, the voice quality was excellent.
作者: lawleo    時間: 2012-9-16 23:48

using cmphone & 二人同行,無問題~
作者: 99BB    時間: 2012-9-16 23:58

我朋友是用Asterisk去注册CM Phone,他说没有什么问题。而你用什么去注册呢?

你用什么ATA呢?

你是EPC的 ...
角色 發表於 2012-9-16 22:40

有三個ata, 一個係sipura 2000, 一個係spa1001, 一個係spa3102, 個3102就係成日斷線變壞左, 個sipura 2000都short short地, factory reset現在好番.

你點知我係9B???
作者: 角色    時間: 2012-9-17 00:20

第一,你现在的用户名,99BB。
第二,我在EPC认识的9B是用过润讯的VoIP电话。

所以我猜是EPC的9B的你。

我估计你用VoIP也很多年,而你从润迅到CM Phone,估计也用了好几年,所以知道它的演变和voice quality。而那个时候我就开始用HKBN 2b。
作者: 99BB    時間: 2012-9-17 01:29

第一,你现在的用户名,99BB。
第二,我在EPC认识的9B是用过润讯的VoIP电话。

所以我猜是EPC的9B的你。

...
角色 發表於 2012-9-17 00:20

原本想用番9B的,但呢度要兩個中文字或四個數字或字母才可以註冊, 先改成99bb
我後期先轉用cm, 最早係用2b的, 2b開始時好平, 後來不斷加價. 加到成百蚊, 先轉用cm. 我開始用2b時係28蚊, 後來買個電話幾百蚊又可以送一年通話.
2b有個唔好處係一換ip就要reset. 大陸幾年前成日停電, 一停電再來電就駁唔番. 要reset. 好鬼煩.
作者: 角色    時間: 2012-9-17 13:27

看来你看着HKBN 2b最初怎样推出2b service,原先是免费,然后18元,28元,慢慢开始强迫人家用他们的fax service,而我最后都要59元一个月(不加我的fax)。自从王维基把HKBN卖掉后,政策开始有转变。

在大陆,电信公司分分钟去更换你的ip,所以有的时候我的某些devices不工作。

不管怎样,看来我都要多加注意CM Phone服务。

润信跟CM Phone没有关系吗?
作者: bababa1hk    時間: 2012-9-17 15:52

回復 36# 角色

潤訊於08年出售CMphone 予中信電訊1616

http://www.chinamotion.com/big/news/NewsShow.asp?index=82
主要出售事項
於二零零八年八月二十九日,ChinaMotion NetCom Holdings Limited(為本公司全資附屬公司)訂立該協議,以260,000,000港元之現金代價(須按本公佈所述者予以調整),向中信1616集團有限公司出售待售股份(相當於ChinaMotion NetCom Limited全部已發行股本之100%)及應付款項淨額及應付款項淨額 。出售事項擬於二零零八年九月三十日完成。詳情請參照刊載於投資者關係欄中二零零八年八月二十九日之公佈及二零零八年九月十九日之通函。
作者: 角色    時間: 2012-9-17 19:03

谢谢你的信息。中信电讯应该不错的。
作者: et620    時間: 2012-9-17 19:34

各位CHING
我已經返回HK及試了在香港connect CM Phone,情況是一樣的,註冊后5分鐘內打入和打出電話OK,
但約5分鐘后見到register status 是online,但打出及打入就有問題.一直吾理佢后10分鐘后又OK返,
打去comnet Hotine又是廢的,話會叫tech跟進,但TECH覆佢地吾會理會third party ATA or softphone 的,叫我裝zoiper or open eye呢2個software試試,我試完都係吾得,打比comnet,佢叫我自己聯絡zopier..即刻火都來
各位ching,我確定吾係大陸block voip 和轉IP 的問題(我香港家的IP,1個月都無改過)
請問有無方法解決,好急..
作者: 99BB    時間: 2012-9-17 20:16

各位CHING
我已經返回HK及試了在香港connect CM Phone,情況是一樣的,註冊后5分鐘內打入和打出電話OK,
但約5 ...
et620 發表於 2012-9-17 19:34

昨天和今天改善左, 無再斷線或註冊唔到. 我可以好肯定係cm phone問題. 我有一個號註冊到打唔到電話, 我無論用ata或openeye都一樣係咁. 估計係和機樓settings有關.
作者: wingchai    時間: 2012-9-17 20:52

今天CM Phone Tech 覆我話係大陸問題,我係香港用 android 行media5 同 zoiper 完全沒事全日開,但係大陸用同一部手機,成日死戓全死.

ps:各位朋友如用手機可用media 5
https://play.google.com/store/ap ... i5NZWRpYTVmb25lIl0.

ps.多謝角色兄幫助
作者: 99BB    時間: 2012-9-17 20:56

今天CM Phone Tech 覆我話係大陸問題,我係香港用 android 行media5 同 zoiper 完全沒事全日開,但係大陸用同 ...
wingchai 發表於 2012-9-17 20:52

我好耐之前用過zoiper, 呢d apps電話都有個問題, 係發唔到音頻, 例如打去馬會,輸入野就輸入唔到,唔知係我唔識用定話點.
作者: 角色    時間: 2012-9-17 21:24

刚才没有申请一个Account,但是只有200分钟通话。看看放入自己的Asterisk Server,看看效果怎样。
作者: wingchai    時間: 2012-9-17 21:31

我好耐之前用過zoiper, 呢d apps電話都有個問題, 係發唔到音頻, 例如打去馬會,輸入野就輸入唔到,唔知係我唔識用定話點.
回復 42# 99BB

media 5 ok try

media5
作者: ckleea    時間: 2012-9-17 21:39

DTMF is always tricky in usage
作者: 99BB    時間: 2012-9-18 10:59

回復 44# wingchai

download 左個app, 但係打開要sign-in, 都唔知點解, 去官網睇又搵唔到相關資料, 求師兄指教
作者: bubblestar    時間: 2012-9-18 11:26

我在 Android 手機裝了 Zoiper, DTMF 辨認沒有問題。我發現它在Account > Features > DTMF Style 的設定使用了 Sip info,而我的Asterisk dtmfmode = auto,但兩者並沒有相抵觸。
作者: 99BB    時間: 2012-9-18 16:50

連用openeye都連唔到線, 真係無符, 唔知係中電信還是cm問題
作者: wingchai    時間: 2012-9-18 21:54

回復  wingchai

download 左個app, 但係打開要sign-in, 都唔知點解, 去官網睇又搵唔到相關資料, 求 ...
99BB 發表於 2012-9-18 10:59

你係米download 左Media5-fone MPS 呀,要download Media5-fone 喎.
   media 5 用G711 code係free 架,要sign-in係米要 add 返你個cm phone acc.

media5-fone
作者: 角色    時間: 2012-9-19 13:20

根据之前的师兄的信息就是,如果lost registration,要180 seconds才能再接通,那么如果大陆经常drop你的线,那么你就经常断线。

而2b就没有这样问题,应为multiple logins都可以,而且线路断了,再接就可以。
作者: wingchai    時間: 2012-9-19 19:37

原來要set registration time係180 seconds,謝
作者: 角色    時間: 2012-9-19 20:54

所以一断线就要等180秒,大家要等等了。
作者: 99BB    時間: 2012-9-19 21:41

你係米download 左Media5-fone MPS 呀,要download Media5-fone 喎.
   media 5 用G711 code係free 架,要 ...
wingchai 發表於 2012-9-18 21:54

down 錯左mps, 謝謝
作者: 角色    時間: 2012-9-21 20:47

回復 53# 99BB

最近效果呢?
作者: 99BB    時間: 2012-9-21 21:48

回復 54# 角色

昨日開始,正常番晒
作者: wingchai    時間: 2012-9-22 06:45

一樣打不通
作者: 角色    時間: 2012-9-23 01:05

我刚才都可以注册,但是用手机的Zoiper又可以注册,我怀疑它不让Asterisk注册。
作者: ckleea    時間: 2012-9-23 06:40

回復 57# 角色

不是呀,我的正常註冊,正常使用 (Asterisk 同 手機)
作者: bubblestar    時間: 2012-9-23 08:52

回復 57# 角色

我以前用試用版也沒有問題,可否再post 一次你的sip.conf 給大家看個究竟。
作者: ckleea    時間: 2012-9-23 13:00

Media5Fone registered ok

Zoiper registered ok

Both on iPhone 4 (IOS6)

圖片附件: media5fone.PNG (2012-9-23 12:58, 68.75 KB) / 下載次數 420
http://www.telecom-cafe.com/forum/attachment.php?aid=1464&k=74f4b929466784d2e2716cbb94b180c1&t=1714112004&sid=L2LC3I

圖片附件: zoiper.PNG (2012-9-23 12:59, 67.59 KB) / 下載次數 443
http://www.telecom-cafe.com/forum/attachment.php?aid=1465&k=dd39ccd0ea264b9ef91136091deed87c&t=1714112004&sid=L2LC3I

作者: 角色    時間: 2012-9-23 13:38

我在大陆注册成功一次,之后又不行
作者: 角色    時間: 2012-9-23 13:47

用2b每次都可以注册,所以CM Phone不建议用。
作者: 角色    時間: 2012-9-23 13:48

用2b每次都可以注册,所以CM Phone不建议用。
作者: 角色    時間: 2012-9-23 13:52

自己的Server每次都可以。
我现在中山。
作者: 角色    時間: 2012-9-24 14:05

Based on the message from a member, if you changed IP, the re-login time will be much longer and even longer than 180 seconds.
作者: wingchai    時間: 2012-9-28 21:00

我朋友係泰國hotel 用cmphone 但很多noise, 只聽到DDDDDD聲
作者: 角色    時間: 2012-9-28 21:40

回復 66# wingchai

如果你朋友需要拨打电话,可以暂时用我的Server,看看是否效果好一点。
作者: wingchai    時間: 2012-9-28 22:03

謝 角色兄,不用了他用了tango^-^
作者: 角色    時間: 2012-9-28 22:13

那就好吧!刚才用Zoiper去注册,马上能安装,可以打出接入。
作者: chpyeung    時間: 2012-9-28 22:13

Media5Fone registered ok

Zoiper registered ok

Both on iPhone 4 (IOS6)
ckleea 發表於 2012-9-23 13:00

我部 iphone4s 上的 media5-fone 唔知做乜, reg 到但係一打電話佢個 dialing screen 彈出來立刻 cut 線消失, 完全用唔到. 3cx 都 reg 到但係又係一打電話就 bad request. 最後只得 zoiper 用到, cmphone D CS 都叫我用 zoiper 試..
作者: wingchai    時間: 2012-9-28 22:37

請問如將cmphone放在obi110 可解決問題嗎..各位謝
作者: wingchai    時間: 2012-9-28 22:39

我想買新obi110但儇沒時間去上環買
作者: 角色    時間: 2012-9-28 23:10

我的注册问题,我知道怎样原因!现在正想把去解决!
作者: wingchai    時間: 2012-9-28 23:19

我的注册问题,我知道怎样原因!现在正想把去解决!
角色 發表於 2012-9-28 23:10

角色兄出手了,係android 用media5fone 同zoiper 成日注冊不了. cmphone hotline 説沒有計,
作者: 角色    時間: 2012-9-28 23:29

最初是CM Phone (UAS) challenges 我的Asterisk (UAC),问题出自Asterisk,把nonce=”xxxxx“ 变成 nonc=”“!!!
作者: ckleea    時間: 2012-9-29 08:01

回復 75# 角色

Is your problem fixed?
作者: ckleea    時間: 2012-9-29 08:01

I think it is likely to be your server problem.
作者: bubblestar    時間: 2012-9-29 14:04

I also think so.  Since YH has transferred his Asterisk server from Atom PC to NAS which seems less stable than that of PC server at this stage, I guess.
作者: ckleea    時間: 2012-9-29 17:35

I also suggest to check the DNS for IP resolution. Seem not correct in YH's server setup
作者: wingchai    時間: 2012-9-29 23:08

現在還不能用, cmphone,
作者: 99BB    時間: 2012-9-29 23:43

現在還不能用, cmphone,
wingchai 發表於 2012-9-29 23:08

我就時得時唔得, 好兩日就壞一日
作者: ckleea    時間: 2012-9-30 06:44

你們的問題在那裡?
我的cmphone register 沒有甚麼問題。

連角色的 cmphone 一樣 照 login 使用。

打出打入都正常
作者: wingchai    時間: 2012-9-30 07:51

你們的問題在那裡?
我的cmphone register 沒有甚麼問題。

連角色的 cmphone 一樣 照 login 使用。

打出 ...
ckleea 發表於 2012-9-30 06:44

我大陸深圳沙頭角中國電信4m,用anroid 行media5fone同zoiper 一様時得一時唔得,係register 唔到 ,router 係mw330r.
作者: wingchai    時間: 2012-9-30 07:53

唸下買隻咁voip 有vpn,死左會自動login返(行vpn),應可行

http://item.taobao.com/item.htm?id=16114508212
作者: bubblestar    時間: 2012-9-30 08:25

回復 82# ckleea

如果你試過角色兄的Trial account 在你的PC 註冊及使用沒有問題,相信其他人的問題大體上是出於NAS 設定上要添加某些參數了。
作者: 角色    時間: 2012-9-30 08:29

回復 85# bubblestar

在大陆我用Zoiper才经常注册不成功。但是我用NAS的account, 100% 成功。而他们部分是用ATAs(在大陆,香港)都有这样的情况。2b从来没有听过过。
作者: 角色    時間: 2012-9-30 08:31

等一会我,我再PC的VM看看是否有不同,如果一样的话,可能你们可以的accounts和我们的accounts的servers可能不一样,然后应该只有小部分的人出问题,不会有那个多人的accounts都出现遮掩钢的问题。
作者: bubblestar    時間: 2012-9-30 08:59

回復 86# 角色

沒有記錯的話,Trial Account 暫時只能在本港使用的,正式版才沒有限制 (我上次的試用帳戶已是一年前的事,全部在香港試用的),他們偵測 IP 地區使用,根本沒有難度。如果試用版在大陸有時可用,有時不能用,相反地說,你們有時候是突破了cmphone 的試用限制才是呢
作者: bubblestar    時間: 2012-9-30 09:01

回復 86# 角色

那麼,若改在香港以Zoiper 註冊能成功嗎?
作者: 角色    時間: 2012-9-30 09:07

回復 88# bubblestar

这个我也忘记了。
作者: 角色    時間: 2012-9-30 09:07

回復 89# bubblestar

能!
作者: bubblestar    時間: 2012-9-30 09:10

回復 91# 角色

照你這麼說,那很大機會是CM Phone 的試用限制罷了。
作者: wingchai    時間: 2012-9-30 09:12

回復  角色

那麼,若改在香港以Zoiper 註冊能成功嗎?
bubblestar 發表於 2012-9-30 09:01

全沒問題
作者: 角色    時間: 2012-9-30 09:12

回復 92# bubblestar

但是为什么我用香港的Asterisk Server不能注册呢?这个就是比较大得问题。
作者: ckleea    時間: 2012-9-30 09:13

My UK sip phone cannot login in at the moment.
Can't test for you now
作者: 角色    時間: 2012-9-30 09:15

回復 95# ckleea

I am sorry that I hope my cmphone account does not affect your cpmphone settings very much.
作者: bubblestar    時間: 2012-9-30 09:19

找到了,去年試用版email 給我的一個條款是:

請注意,此免費帳戶只能撥打香港本地電話(直接撥打,無需加852);如要在信通網絡電話上使用IDD0050,必須正式登記帳戶。
Note: this free account could only call to HK local call, but not to other countries.
作者: ckleea    時間: 2012-9-30 09:20

回復 96# 角色

No, I just want to confirm this trial account issue. In UK, my brother has been using CMPhone in his Siemens phone for many many months without problem. Just want to add your account into his spare sip profile. But it is not accessible at the moment.
作者: bubblestar    時間: 2012-9-30 09:20

各位,請乖乖地付款吧
作者: bubblestar    時間: 2012-9-30 09:23

回復 94# 角色

Setting 問題居多。

歡迎光臨 電訊茶室 (http://www.telecom-cafe.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2