標題: 雯雯或者高手们可否教下我整PCCW的网络(无奈的救助) [打印本頁]

作者: lttliang    時間: 2012-12-6 01:23     標題: 雯雯或者高手们可否教下我整PCCW的网络(无奈的救助)

我昨天,即是星期三,去香港帮我朋友装asterisk同openvpn,我在去之前已经测试过我这部ATOM的细主机,确保可以正常运行,以及可以在外网注到;
我朋友的光纤modem是huawei 8045,是一开机就联上网的,有四个lan口,以及一个光纤线接口,modem分的内网IP是192.168.8.1,登入ID与pw都是user,PC插在lan4口(ip是192.168.8.2),asterisk与openvpn插在lan1口(IP是192.168.8.8),我帮192.168.8.8做左mapping config,但是没有效果,试过将192.168.8.2设为DMZ,也试过将192.168.8.8设为DMZ都是没有效果,甚至连192.168.8.1我都试过设为DMZ,也完全没有一D变化!我将我自己的路由器接上huawei 8045的modem中,做好左mapping也同样无法将port映射到外网去!

我唔知自己是否有set错,但系今晚我朋友揾左个香港整网络的朋友远程搞左1个几钟都系唔得
所以我谂会不会是huawei HG8045有权限?
我朋友装的是PCCW 500M光纤,现在PCCW是否全是用huawei modem?如果你们用的速度在500M以上的不存在port mapping config的问题,可否告诉我知你们用的是什么牌子的modem以及型号!如果要买一个光纤modem想有冇好的介绍?或者有什么方法可以解决现在的问题?

大家帮帮忙啦,如果搞唔定,就要白白交2年的钱了,拜托了
希望大家帮我看一下这些设置有没错,或是有没什么地方要修改的
[attach]2027[/attach]
[attach]2043[/attach]
[attach]2031[/attach]
[attach]2032[/attach]
[attach]2039[/attach]
[attach]2028[/attach]
[attach]2029[/attach]
[attach]2030[/attach]
[attach]2033[/attach]
[attach]2034[/attach]
[attach]2035[/attach]
[attach]2036[/attach]
[attach]2037[/attach]
[attach]2038[/attach]
[attach]2040[/attach]
[attach]2041[/attach][attach]2042[/attach]
作者: dreamy2k    時間: 2012-12-6 08:41

可以貼出WAN口的IP是什么嗎?我有遇過另一個情況但是在商業PCCW不知道能否幫到你
作者: 雯雯    時間: 2012-12-6 09:18

回復 1# lttliang

我是用白色華為modem的, 型號忘記了. 看你朋友的華為modem有WIFI功能, 懷疑你朋友的套餐是不是包含屋內WIFI? 建議你朋友打上去PCCW住宅客服問. 商業PCCW我亦有和dreamy2k相似的經驗, 因為我之前試過在住宅申請商業PCCW用. 另外1個方法你可以試試用N2N VPN.
作者: dreamy2k    時間: 2012-12-6 10:17

回復 3# 雯雯

我果次系PCCW有一隻LINKSYS WIFI ROUTER跟來,我朋友的WAN IP比隻LINKSYS搶走了,因為佢系八粒IP的PLAN,上網的IP真的只可以上網,吾比做port forward要在后面的ROUTER再SET 其他IP入去先可以比街外連入來EMAIL SERVER!!!最后我要求PCCW轉去BYPASS,收返隻LINKSYS,用ROUTER直插MODERM
作者: lttliang    時間: 2012-12-6 11:22

可以貼出WAN口的IP是什么嗎?我有遇過另一個情況但是在商業PCCW不知道能否幫到你 ...
dreamy2k 發表於 2012-12-6 08:41

[attach]2044[/attach]
作者: lttliang    時間: 2012-12-6 11:45

回復  lttliang

我是用白色華為modem的, 型號忘記了. 看你朋友的華為modem有WIFI功能, 懷疑你朋友的套餐 ...
雯雯 發表於 2012-12-6 09:18

我朋友的是有屋内WIFI功能,就同普通router的WIFI一样;端口映射的问题解决了,搞到零晨5点几才发现set好port之后,要将所有设好的port全部选中,再重新点一下apply,等 10几分钟左右,先可以从外网注册上去,现在openvpn已经在正常使用中
[attach]2045[/attach]

现在只剩下asterisk的通话问题,无论打入打出,接通之后双方都没有任何声音,大概10秒之后就挂了;因为服务器放在深圳测试时冇任何问题的,在睇到port mapping configuration 有一行字,会不会与此有关?
Note:The well-know ports for services cannot be in the range of the mapping ports
你们的modem有这行字提醒吗?我个人觉得可能要换个冇port限制的modem才可以使用asterisk,雯雯,你得闲时可否查看一下你个modem的型号?
作者: lttliang    時間: 2012-12-6 12:28

我是用白色華為modem的, 型號忘記了. 看你朋友的華為modem有WIFI功能, 懷疑你朋友的套餐 ...
雯雯 發表於 2012-12-6 09:18

雯雯  是有WIFI功能,是否有WIFI就会有什么限制?
作者: lttliang    時間: 2012-12-6 12:31

回復  雯雯

我果次系PCCW有一隻LINKSYS WIFI ROUTER跟來,我朋友的WAN IP比隻LINKSYS搶走了,因為佢系八 ...
dreamy2k 發表於 2012-12-6 10:17

轉去BYPASS 是什么意思?唔好意思,我英文好差好左
作者: dreamy2k    時間: 2012-12-6 12:39

回復 8# lttliang

就是不要他的LINKSYS,用自己公司ROUTER去直接連去數據機上,自己ROUTER拿回真IP
作者: 雯雯    時間: 2012-12-6 13:01

回復 4# dreamy2k

me too.
作者: 雯雯    時間: 2012-12-6 13:03

回復 6# lttliang

叫你朋友跟PCCW說取消屋內WIFI功能就可以了, 我那部白色華為modem是沒有WIFI功能的.
作者: lttliang    時間: 2012-12-6 13:13

叫你朋友跟PCCW說取消屋內WIFI功能就可以了, 我那部白色華為modem是沒有WIFI功能的. ...
雯雯 發表於 2012-12-6 13:03

雯雯,你是说取消左WIFI功能就可以在后面接router,port全部在router中mapping ,这样就可以用到asterisk了吗?
    Note:The well-know ports for voice services cannot be in the range of the mapping ports
作者: 雯雯    時間: 2012-12-6 13:21

回復 12# lttliang

是, 叫你朋友打上去PCCW取消, 我那套餐是不包屋內WIFI.
作者: lttliang    時間: 2012-12-6 13:52

是, 叫你朋友打上去PCCW取消, 我那套餐是不包屋內WIFI.
雯雯 發表於 2012-12-6 13:21

PCCW的客服话 直接要我朋友入到modem里面直接将WIFI的勾取消就系了哦,这样可以咩?唔系打电话取消左之后,再换一个冇WIFI功能的modem过来咩?
作者: 雯雯    時間: 2012-12-6 14:50

回復 14# lttliang

不用換modem, 應該是PCCW有方法遠程入去個modem幫你朋友改, 如果自己改可能唔得.
作者: lttliang    時間: 2012-12-6 19:14

不用換modem, 應該是PCCW有方法遠程入去個modem幫你朋友改, 如果自己改可能唔得. ...
雯雯 發表於 2012-12-6 14:50

明白,多谢晒,明天我同佢讲
作者: lttliang    時間: 2012-12-12 18:37

哎,我朋友打电话比PCCW技术部,要求取消WIFI,以及将modem的Router_WAN改为Bridge_WAN,他们居然唔识,仲话不如我比你个网址,你上网download说明书自己整!真系顶,都唔知PCCW请人是点请的,咩都唔知既人仲请去技术部上班,浪费客户咁多时间,一个月了,仲用唔到asterisk,每个月白白交几百蚊。就算睇说明书都冇用啊,上网方式要由Router_WAN改为Bridge_WAN既话,一定要有超级帐号与密码,这些在说明书上是不会有写的,除非PCCW肯提供modem既超级帐号与密码,普通的ID:user   password:user,根本无法改到.我同朋友讲,要佢叫PCCW直接派师傅来,如果唔派来整既话,就直接CUT左,唔好再用了,边个要佢地提供一个限制左网络电话的modem,连2B电话都无法使用!
作者: 角色    時間: 2012-12-15 09:45

那么现在怎样呢?光纤入户后,不给你WAN IP,然后你自己确定后面怎样吗?
作者: lttliang    時間: 2012-12-15 10:40

那么现在怎样呢?光纤入户后,不给你WAN IP,然后你自己确定后面怎样吗?
角色 發表於 2012-12-15 09:45

我朋友直接打左电话比师傅,约佢星期一去到时再要佢改,唔知得唔得
作者: 角色    時間: 2012-12-15 14:29

回復 19# lttliang

我明天就安装PCCW FTTH 100M, 不知道要注意什么呢?是否会有真WAN IP给我的Asterisk用呢?还有给什么modem?

是否有多几个WAN IP给我用呢?
作者: lttliang    時間: 2012-12-15 14:48

我明天就安装PCCW FTTH 100M, 不知道要注意什么呢?是否会有真WAN IP给我的Asterisk用呢 ...
角色 發表於 2012-12-15 14:29

一定唔好要WIFI功能,安装师傅帮你set modem的上网方式要用Bridge,千万不要用route模式,如果用到route模式,咁个部modem就相当于是一部带有modem功能的routers了,这样你就无法在电脑用自己的routers中获取wan的IP了,安装时一定要同师傅讲清楚,我朋友就是贪小便宜冇听我讲,要左PCCW送的WIFI,所以师傅在安装时就直接帮佢的WAN口set为route上网模式,搞到我依家都无法使用asterisk,而且每一两日部modem就会自动封openvpn的port
[attach]2065[/attach]
作者: 雯雯    時間: 2012-12-15 14:56

回復 20# 角色

有兩個WAN IP.
作者: 角色    時間: 2012-12-15 15:25

回復 21# lttliang

谢谢你的信息。
作者: 角色    時間: 2012-12-15 15:26

回復 22# 雯雯

两个IP?是否可以多几个呢?例如8个呢?

PCCW,100M,要过248元。你们要多少钱呢?
作者: 電腦超人    時間: 2012-12-15 15:34

有人用這隻device成功設定到PPTP/IPSec VPN server嗎?
試過好像是這款...應該已是bridge mode(router是true IP的)...
但VPN好像不行...不知是router問題還是PCCW問題(問過PCCW是沒有block的)
作者: 雯雯    時間: 2012-12-15 15:41

回復 24# 角色

聽聞加上屋內WIFI和eye最多4個real IP. 我的1000M月費259元.
作者: 雯雯    時間: 2012-12-15 15:44

回復 25# 電腦超人

未試過, 我是用白色華為modem, PPTP VPN Server一切正常!
作者: 角色    時間: 2012-12-15 15:57

现在的modem有几个port? 是否直接插入modem的ports就可以取两个True IP呢?

是DHCP mode?还是PPPoE呢?
作者: 角色    時間: 2012-12-15 15:58

回復 26# 雯雯

不会吧!那么我的就非常贵了!!!!
作者: 雯雯    時間: 2012-12-15 16:03

回復 28# 角色

modem有4個port, 是直接插入modem的ports就可以取兩個True IP, 是DHCP mode.
作者: lttliang    時間: 2012-12-15 17:12

谢谢你的信息。
角色 發表於 2012-12-15 15:25

成功之后 唔该发个类似我个张图睇下
作者: 角色    時間: 2012-12-16 18:43

终于安装了PCCW 100M光纤入屋了!!!!

最多两个Public IPs。

后面的Asterisk Servers,所有都正常。
作者: lttliang    時間: 2012-12-16 18:48

终于安装了PCCW 100M光纤入屋了!!!!

最多两个Public IPs。

后面的Asterisk Servers,所有都正常 ...
角色 發表於 2012-12-16 18:43

恭喜,modem是用Bridge方式上网的吧?唔该贴张图上来
作者: 角色    時間: 2012-12-16 19:57

里面没有你所说的东西,我的modem是HG8040, [attach]2070[/attach][attach]2070[/attach]

[attach]2070[/attach]
作者: lttliang    時間: 2012-12-16 20:16

里面没有你所说的东西,我的modem是HG8040,
角色 發表於 2012-12-16 19:57

你这个modem有wifi显示灯吗?
作者: 角色    時間: 2012-12-16 20:39

回復 35# lttliang

没有!
作者: lttliang    時間: 2012-12-17 13:42

。。。 今日安装师傅话,佢改唔到modem的设定,要公司才可以,而且取消WIFI要一个月,然后安装师傅收到通知才会上门换modem,师傅人好好,又话,我帮你将你依家的状态登记为未完成,到直你的WIFI取消左之后,就联系我,我帮你换modem;然之后我朋友打电话到PCCW,要对方取消WIFI,转成Bridge,听电话的sales又系唔知扮傻仲系点,话你自己关左个WIFI就系啦,唔洗换modem,转线到技术部,又这样讲,后来我朋友就话发火了,同佢讲,你地既然搞唔定就帮我取消,后来sales就话会即刻跟进!
这方面,我真系觉得大陆的中国电信做得比香港的PCCW好好多,唔知佢地真系蠢过支猪呢,仲系扮猪食虎!
作者: lttliang    時間: 2012-12-17 15:04

。。。刚刚sales打左电话比我朋友,话这个星期五安排转modem
作者: lttliang    時間: 2012-12-23 20:59

啦啦啦,今日终于换左modem,可以获取到真IP了,放心晒
作者: 角色    時間: 2012-12-23 21:39

回復 39# lttliang

那就好!
作者: lttliang    時間: 2013-1-8 11:55

想问一下  500M的PCCW光纤 所分派的两个IP  用一个时就是500M  分两个时 是否就变成左每个250M
作者: 角色    時間: 2013-1-8 20:56

同时两个加起来不能超过500Mbps。
作者: 嘿嘿呵呵    時間: 2013-1-9 00:25

我最近都裝左PCCW 200M, 又係俾有WIFI果隻ROUTER, 搞左我成個星期, 絡於可以用到PORTFORWER去我個DDWRT既VPN SEVER度, 不過個DDNS都係唔得, 用DDWRT入面既DDNS, 就指向左192.168.8.2呢個位址, 但係用PCCW隻ROUTER入面既DDNS, 又唔WORK, 師兄呢方面你係點SET架?? 用邊一個既DDNS?
作者: 角色    時間: 2013-1-9 00:33

没有办法,只能叫PXXW CiFu给你更改模式,要true IP才可以。
作者: lttliang    時間: 2013-1-9 09:44

我最近都裝左PCCW 200M, 又係俾有WIFI果隻ROUTER, 搞左我成個星期, 絡於可以用到PORTFORWER去我個DDWRT既VP ...
嘿嘿呵呵 發表於 2013-1-9 00:25

冇计,我估你肯定要打好多次电话去吵pccw,因为他们咩都唔识,你点讲,佢地都唔明白,一开始唔系话唔可以换,就话modem只得一种,除非你话要cut左,佢地先至会认真帮你处理
作者: 嘿嘿呵呵    時間: 2013-1-9 14:14

回復 44# 角色

咁係咪換左之後, 直接用DD-WRT入面既DDNS就可以??
作者: 嘿嘿呵呵    時間: 2013-1-9 14:17

冇计,我估你肯定要打好多次电话去吵pccw,因为他们咩都唔识,你点讲,佢地都唔明白,一开始唔系话 ...
lttliang 發表於 2013-1-9 09:44

完全係咁啊, 我同佢地2個技術員講, 佢地都好似完全唔明我講乜咁, 雖然而家都叫用到, 但係好麻煩, 要手動去DNYDNS度自己改, 所以我都諗住叫佢換。
作者: lttliang    時間: 2013-1-9 15:08

完全係咁啊, 我同佢地2個技術員講, 佢地都好似完全唔明我講乜咁, 雖然而家都叫用到, 但係好麻煩, 要手動 ...
嘿嘿呵呵 發表於 2013-1-9 14:17

而且有wifi功能的modem,限制左使用voip网络电话,你一定要换,如果佢地唔肯,你就强硬讲要cut左,佢地换左冇wifi的modem比你之后,肯定仲系上唔到网,到时就交比安装师傅了,如果安装师傅脾气好火爆既话,佢就会打电话闹到公司的人改好既
  尼D系我真正的血泪史
作者: chpyeung    時間: 2013-1-12 21:33

即係Huawei 呢隻 wifi 光纖 modem 有 bug 啦.. 以前D LAN 線 wifi modem 好易轉番 bridge mode.
作者: chpyeung    時間: 2013-1-12 21:33

即係Huawei 呢隻 wifi 光纖 modem 有 bug 啦.. 以前D LAN 線 wifi modem 好易轉番 bridge mode.
作者: lttliang    時間: 2013-1-12 23:19

即係Huawei 呢隻 wifi 光纖 modem 有 bug 啦.. 以前D LAN 線 wifi modem 好易轉番 bridge mode. ...
chpyeung 發表於 2013-1-12 21:33

唔系bug,系电迅公司特意向华为定做成这样,就是防止用户自己修改,而且带wifi的modem 频闭左voip,所以如果你用左个只modem你就冇办法用其他收费便宜的voip电话了,只能用佢既固话
作者: ban_account    時間: 2013-6-14 10:25

不是用不voip是只可以用pccw既voip,因為如果你用pccw eye電話都是比呢隻三合一OTU。

歡迎光臨 電訊茶室 (http://www.telecom-cafe.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2