標題: 原來現在打大陸IDD要$2/分鐘 和 $8.8/分鐘 [打印本頁]

作者: SuiYan    時間: 2013-4-23 21:52     標題: 原來現在打大陸IDD要$2/分鐘 和 $8.8/分鐘

我用得SKYPE 和 FRING 大多. 都唔知原來今時今日的傳統IDD要咁貴.

因為. 屋企發現原來屋企電話無IDD服務. 親戚想在我屋企打個長途返大陸上海.

以前屋企電話時和記, 用0080. 現在PORT IN 去了香港寬頻.

所以屋企打0080 就唔WORK. 打去客服想開通,問一問價, 客服話 廣東 $2.9, 上海$8.8 , 現在沒有優惠. 叫我申請月費0088 $56
我推了. 沒有申請.

屋企用緊香港寬頻. 就打去香港寬頻問問
客服話中國收費$2/分鐘. 又係叫我申請月費0030計劃.

在我印象中. 以前係打開3-4毫子一分鐘.
而鴨寮街的電話卡, 是 $0.13 $0.16 $0.19 一分鐘, 但要撥那幾十位數字.

我OUT了. 跟社會脫節了.
作者: homeinns    時間: 2013-4-24 22:02

原來現在打大陸IDD要$2/分鐘$8.8/分鐘

是不是腦袋有問題啊,現在已經進入高度發達的網絡世界啦,還有$2/分鐘$8.8/分鐘這些老玩意兒 ??

通過 VoIP 的網絡電話,基本上 中/港的 長途電話已經是完全免費啦。

現在再加上 WhatsApp & WeChat,  SMS 也是免費的,因此這些傳統的古老的電話遲早也會被淘汰,進入人類的科技歷史博物館啦。
作者: SuiYan    時間: 2013-4-24 22:28

是啊.. 我去找大陸VOIP, 也只不過4分錢1分鐘.

hk$8.8 = 4分錢 X 1.23匯率 X N分鐘
N = 178分鐘
作者: 角色    時間: 2013-4-24 22:51

回復 1# SuiYan

如果电话量不多,可以找我。

或者用ComNet Phone吗,打大陆电话都是1毛一分钟。
作者: SuiYan    時間: 2013-4-24 23:57

謝謝.
我剛剛join了 51dyt.com 4分錢.
還增值了$10, 有效5年
作者: hk1960    時間: 2013-4-25 18:36

我用得SKYPE 和 FRING 大多. 都唔知原來今時今日的傳統IDD要咁貴.

因為. 屋企發現原來屋企電話無IDD服務.  ...
SuiYan 發表於 2013-4-23 21:52

>
> 所有 IDD 001 都非常貴......貴 !!!
>
>
>
[attach]2448[/attach]
>
>
http://www.comnet-telecom.com.hk ... p;id=4&Itemid=6

歡迎光臨 電訊茶室 (http://www.telecom-cafe.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2