標題: Skype 一問 [打印本頁]

作者: milanolarry    時間: 2016-5-24 14:14     標題: Skype 一問

白痴一問:響大6用開100M線。早兩星期身痕,轉用同一間公司既光纖,一轉左之後所有VPN死曬,更麻煩係連個 skype 都吾通。想問阿爺係咪應該冇封 skype?另外,如果個 skype 用吾到,係咪應該間公司有野 set 錯?
作者: 雯雯    時間: 2016-5-24 17:23

回復 1# milanolarry

see EPC.
作者: milanolarry    時間: 2016-5-24 19:56

EPC 即係?
另外,有人話因為 ISP 用假 ip。如果係咁,有冇方法救?吾該先。
作者: 雯雯    時間: 2016-5-24 20:53

回復 3# milanolarry

HKEPC.

大陸係咪用中國電信? 係就叫同事打10000號要公網IP.
作者: milanolarry    時間: 2016-5-24 22:21

吾該曬.............
作者: hk1960    時間: 2016-5-25 16:39

回復  milanolarry

HKEPC.

大陸係咪用中國電信? 係就叫同事打10000號要公網IP. ...
雯雯 發表於 2016-5-24 20:53

雯雯姊姊 這個答案不是在本茶室出現過嗎?
也是雯雯姊姊出的答案!
我不做的士司機 !
作者: milanolarry    時間: 2016-5-26 11:44

我估有D野我講得吾清楚。我上面話所有 vpn 死曬,係指 vpn client。想問乜吾係內聯網 IP 都應該用到 skype 架咩?vpn client 就有可能俾 gfw 封。
作者: 雯雯    時間: 2016-5-26 12:56

雯雯姊姊 這個答案不是在本茶室出現過嗎?
也是雯雯姊姊出的答案!
我不做的士司機 ! ...
hk1960 發表於 2016-5-25 16:39

呢個答案係網上出既答案.
作者: 雯雯    時間: 2016-5-26 14:13

我估有D野我講得吾清楚。我上面話所有 vpn 死曬,係指 vpn client。想問乜吾係內聯網 IP 都應該用到 skype ...
milanolarry 發表於 2016-5-26 11:44

1. 你部Fibre modem目前有可能係路由模式 (router mode), 係既話要改返做橋接模式 (bridge mode). 叫你同事check check, 確定係就自己改或者call電信師傅上門改.

2. 有可能係site to site VPN.

3. 100開頭IP係內網IP, 多了1重NAT而上級router無enable passthrough既話 (即係好似上面1咁) 就會影響到某D VPN (如PPTP) 甚至skype用唔到, 所以好似角色師兄用既移動BB用唔到PPTP VPN就係咁既原因.
作者: 角色    時間: 2016-5-26 21:58

哈哈我之前complained完,现在又可以用PPTP,但是楼主说不能用Skype,而我在这里是没有问题的,能正常使用。
作者: 雯雯    時間: 2016-5-26 22:40

回復 10# 角色

可能你complain完移動enable o左你上級router既PPTP passthrough, 又或者減少o左NAT既次數.
作者: milanolarry    時間: 2016-5-27 17:56

1. 你部Fibre modem目前有可能係路由模式 (router mode), 係既話要改返做橋接模式 (bridge mode). 叫你同 ...
雯雯 發表於 2016-5-26 14:13

Many thanks
冇 passwd ,應該自己入吾到 modem。
作者: milanolarry    時間: 2016-5-27 17:57

哈哈我之前complained完,现在又可以用PPTP,但是楼主说不能用Skype,而我在这里是没有问题的,能正常使用 ...
角色 發表於 2016-5-26 21:58

complain 下就可以通翻個 vpn,吾似阿爺既做野方法。
作者: 角色    時間: 2016-5-27 19:26

我主要是complained是,连去深圳的PPTP服务器都不行!他们也觉得有问题,可能基于这样问题,他们再次放开。(都是我估计),如果你PPTP不行,可以用SSTP。
作者: 雯雯    時間: 2016-5-27 23:50

回復 12# milanolarry

search一下同型號改橋接模式既方法, 有提到password.
作者: milanolarry    時間: 2016-5-28 17:39

Thanks a lot
作者: 雯雯    時間: 2016-5-28 19:13

回復 16# milanolarry

另你在EPC問shadowsocks可以請教ckleea兄.

歡迎光臨 電訊茶室 (http://www.telecom-cafe.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2