返回列表 發帖
其實我覺得條數如果咁計才能作比較。要起一台包括Telephony Card 的SERVER,有一些東西是不能缺少的成本,無論是買什麼機種,作什麼用途也要計算在內。

1.  RAM
2.  HDD
3.  Telephony Card + daughter's card

下面剩下來的東西就可以比較平貴,實用與否、值或不值的問題了,長遠省下來的實際電費支出也要考量;若要有 "我為人人",及為了要有大我精神的話,還要考慮低碳環保等環節了。

1.  要不要mini PCIe WiFi
2.  是否需要 2 RAM Slots x 2G RAM = 4GB RAM
3.  要傳統耗電的Power Supply 定係要長遠省電的Pico Power Supply
4.  底板是否有其它額外功能提供,例如Gigabyte D525 有多三倍USB電力輸出,方便差電或連接外置DVR-RW 以便裝OS 等等用途;但它沒有mini-PCIe 或 WiFi Slot,咁要睇大家要邊樣啦。
5.  Super slim case 可能平D,但沒有PCI expansion space 去放PCI telephony card;而有提供的機箱稍大一些又會略貴。要非常細,SLIM 又可以食埋張telephony card 的話,別無它選,一定要揀有mini-PCIe 底板 + mini telephony card,結果整體SERVER價錢一定向上。

香港賣的D525 + Nvidia ION chip,多數目標係俾人用來睇HD movies,做SERVER,Nvidia ION chip 好像有些英雄無用武之地。

漁與熊掌,我地大家差不多天天都要面對這類決擇性的兩難局面。

就是這個問題,要多功能,有擴張空間,定細D,或要嚟睇電視?

回復 16# bubblestar

第5項方面我見過有些PCI轉接頭是for Super slim case用.
Welcome to my TaoBao shop: http://mandymak520.taobao.com/

回復 18# 雯雯

Super slim case 根本體形上只能放得下底板,底板內的PCI 完全沒有空間放得入標準SIZE 的Telephony card (mini telephony card 除外,但會貴好多錢)。而且 slim case 亦一般沒有額外型出口給mini telepony card 出入。實際即是現在得 17 x 17 cm 小房間,但要放一張KING SIZE 大床,沒有位了。

雯雯所講的PCI 轉接頭,是把PCI 的Telephony card 接到機箱外面??  有無圖片或網站的相關資料可以參考一下?  我都想見識一下這樣接駁的大概。

回復  雯雯

Super slim case 根本體形上只能放得下底板,底板內的PCI 完全沒有空間放得入標準SIZE ...
bubblestar 發表於 2010-11-21 19:07

我张AX400P可以放得落呀,部机箱仲好细,只是放左ax400p之后  块笔记本硬盘冇地方放,所以我就将他固定在机箱盖里面,我块底块是17x17cm

回復 20# lttliang

有無相片可以睇睇你點放。

回復 19# bubblestar

之前在網上見過, 你可以search一下. 它是1個90度轉彎頭, 就像USB旋轉接頭那樣, 這樣PCI card便可以跟底板一樣平行而放.
Welcome to my TaoBao shop: http://mandymak520.taobao.com/

回復 22# 雯雯

雯雯所講的應該就是 PCI riser card 或 PCI riser cable 。

http://www.mini-itx.com/store/?c=8

回復 23# bubblestar

是的.

回復  lttliang

有無相片可以睇睇你點放。
bubblestar 發表於 2010-11-21 20:37

我明天影张相传上来

我想買的就是用 PCI Riser

角色兄的ASTERISK SERVER,就是用了 PCI Riser, 但因為它的機箱太細,就因為太喜歡細,所以差少少才能放進去,好像我地小時候腳大鞋細一樣,頂腳趾。最後要自行做小手術,把Telephony card 稍稍屈曲,才可安放。所以你買機箱時一定要小心度好足吋。

lttliang 兄也好像曾有類似經驗,最初也因為放不下要換大小小個機箱。

我講呢架,做media PC 就唔錯。

http://www.magic-pro.com/product/other/ProMini-Top.htm

角色兄的ASTERISK SERVER,就是用了 PCI Riser, 但因為它的機箱太細,就因為太喜歡細,所以差少少才能放進 ...
bubblestar 發表於 2010-11-21 22:07

嘿嘿 ,我冇这个经验,是角色有,我当时话睇中左个一款,角色话应该放唔入,所以我买机箱时,是带左块ax400p去试的  哈哈

机箱是28x30cm  厚是6.5cm   其实都不算是太细  但是比角色的 要细
可以用转接口插PCI卡的机箱  一般最细就是我这种了,因为我睇左好多款
如果唔用转接口的机箱  基本上只能插个种迷你型的卡
我张ax400p冇做任何手术
这块技嘉230底板,可以支持来电启动功能,就是功耗太大了。。。我依家都丢左系一边  冇去用