返回列表 發帖

今日幫同事 setup 隻 SPA3000

未 setup PSTN 都正常可以用 VOIP 打出打入, 但一 setup 完 VOIP to PSTN 之後就出問題, 另一電話打去 SPA3000 有 ring tone 但電話無響, 就算拿起電話 ring tone 都係繼續, 有無師兄知道係咩問題

雯雯師姐, 設定如下圖

Line 1.jpg (111.85 KB)

Line 1.jpg

Line 2.jpg (71.07 KB)

Line 2.jpg

PSTN 1.jpg (116.45 KB)

PSTN 1.jpg

PSTN 2.jpg (106.27 KB)

PSTN 2.jpg

PSTN 3.jpg (115.18 KB)

PSTN 3.jpg

PSTN 4.jpg (113.18 KB)

PSTN 4.jpg

PSTN 5.jpg (83.81 KB)

PSTN 5.jpg

Line-in-use Voltage 的預設值 30 應該要改,很多MEMBERS包括我和角色兄都會在此項目上作調節的。

你去看 ...
bubblestar 發表於 2011-2-11 11:51

電話靜止時是49,而拿起話筒撥打時是+/-1,那麼 (49 + 1)/2 = 25V
已改 Line-in-use Voltage = 25V 但問題依舊

回復  bubblestar

我看他的問題在於Line Tab和PSTN Tab都使用了相同的VoIP account, 簡單的解決方法就是P ...
雯雯 發表於 2011-2-11 11:54

有無 set call forward 去 gw0 既例子參考一下

數值好唔正常可能係公司套 PABX 使用電壓較高, SPA3000 係接公司條 PSTN Line, 輸入 PIN 後要打 9 字先可以打出街.

我隻 IP01 係放屋企既仲未有接入 PSTN Line, 之前乜都唔識所以有好多問題, 真係多得 ckleea 兄出手相助慢慢將問題解決

另外雯雯師姐所教既 SPA3102 call forward 似乎唔岩我用, 因為我同事希望一個 user account 可以做到 VOIP to PSTN 同埋 PSTN to VOIP 兩者都有 answer delay = 20s 唔知可唔可以做得到呢?

既然係咁只好開多一個 account

同事個位條 PSTN 得 27V 試極都試唔到 VOIP to PSTN

隻 SPA3000 setting 應該無問題, 因為用我個位條 PSTN 係 work 既, 但一放去同事個位用 VOIP 打入和輸入 PW 轉左去 PSTN 就打唔出電話.

回復  亞星

解決了嗎?
ckleea 發表於 2011-2-15 22:45

作個理由 call 左公司 support 搵人黎 check, 我相信係條 PSTN 有問題, 但正常咁打電話係無問題既

如果打不出,要看看看Info。还有是否Gain不够呢?

角色
角色 發表於 2011-2-16 06:59

今日改改個 gain 試下先

原來公司個 PABX system 有 analog 同 digital, 我同事個位應該用緊 digital line 可能因為咁所以用唔到 VOIP to PSTN

Confirm 同事個位用緊 digital line 玩唔到 VOIP to PSTN

真係要撞過板先會有經驗