返回列表 發帖

Switchfin + SPA3102 又有問題

尋晚用 VOIP to PSTN 攞公司條街線打電話俾朋友試 call, 傾左十幾分鐘可能 broadband 斷線突然無晒聲, 好正常地收線再打但打唔通, 如是者試左幾次都唔得.
後來入返 Switchfin GUI 度睇下發現公司個 extension 被 hold 住, 經 URL remote reboot 隻 SPA3102 都唔可以放返條 line, 最後要 reset 隻 IP01 先可以放返公司條 line

这个问题,是disconnect tone问题,就是SPA3102角色一方还没有收线。

角色

这个问题,是disconnect tone问题,就是SPA3102角色一方还没有收线。

角色
角色 發表於 2011-3-5 09:15

如果 SPA3102 沒有收線正常情況下我 reboot SPA3102 就應該會收線, 但 reboot 過 SPA3102 幾次都唔得.

你是怎样reset呢?拔电吗?

角色

你是怎样reset呢?拔电吗?

角色
角色 發表於 2011-3-5 09:41

用 URL remote reboot

根据经验,有的时候是不行的。

角色

User 遇到此情況又需要用 PSTN 但又唔知發生咩事都相當麻煩.

你的PSNT线接哪里?香港还是大陆呢?

角色

SPA3102,好像能设没有通话(Silence 30seconds)会自己断线。

角色

你的PSNT线接哪里?香港还是大陆呢?

角色
角色 發表於 2011-3-5 11:09

我的 PSTN 在香港(偷偷接上公司的 Landline )

SPA3102,好像能设没有通话(Silence 30seconds)会自己断线。

角色
角色 發表於 2011-3-5 11:10

你是指那個嗎?

不是太明白, 你想从大陆打电话到香港吗?

角色

不是太明白, 你想从大陆打电话到香港吗?

角色
角色 發表於 2011-3-5 11:32

我人在香港昨天只是測試, 公司的 PSTN 只是方便在外地的家人在 non-office hour 使用.

你是指那個嗎?
亞星 發表於 2011-3-5 11:31

是的,两边都set yes,看看是否有改善。

PSTN silence detection
VoIP slience detection

不知道是否有side effect。

角色

我人在香港昨天只是測試, 公司的 PSTN 只是方便在外地的家人在 non-office hour 使用. ...
亞星 發表於 2011-3-5 11:37

明白。

如果你电话量比较多,可以考虑2b。

角色