返回列表 發帖

Hong Kong <--> Bhutan 測試中

我同事有家人在不丹工作, 我幫佢 setup 左隻 SPA3000 帶過不丹, 今日見到佢隻 SPA3000 online 未知通話是否成功

希望那邊的網絡質素穩定吧...
剛剛到了沙巴一週...基本上...也未試過超過1M(酒店的Wifi也是...)
VoIP通話只能說勉強...

已經有結果,不丹的上網速度不快和不太穩定,影響了通話質素一般用家還可以接受。

codec有用G729吗?还有Skype效果怎样?

角色

codec有用G729吗?还有Skype效果怎样?

角色
角色 發表於 2011-3-6 12:37

只用了 default G711u, 不知道對方有沒有用過 Skype.

因为你说bandwidth问题,所以要用bandwidth需要较低的G729为佳。

角色

是否有进一步的信息?

角色

隻 IP01 唔穩定, 苦惱中

你用什么firmware?

角色

你用什么firmware?

角色
角色 發表於 2011-3-8 16:48

Switchfin SVN 497

你是否开了port 22做remote configuration呢?

角色

我現在無開 port 22

Try to go back to a more stable version. Receommended one is svn437

Try to go back to a more stable version. Receommended one is svn437
ckleea 發表於 2011-3-8 18:59

已經用返 version 437 但唔知點解 smallstarxsc 條 trunk connect 唔到我隻 IP01, 我條 trunk 又 connect 唔到 smallstarxsc 隻 IP01, 之前用開都好地地0架

是否IP转了。

如果对方转了IP,而你又要用对方的service,那么你要重新输入 sip reload的。

角色