返回列表 發帖

唉...PAP 盒用到好心灰...

成日壞..買完用唔到幾耐又壞....
其他牌子夠竟做唔做到2B ATA????
咁樣打電話打到好無心機..

回復 1# cskahk

你在那裡買?
我的PAP2 一向運作良好。

用OBi110啦!
Welcome to my TaoBao shop: http://mandymak520.taobao.com/

新的firmware,可以安装HKBN 2b。

角色

回復  cskahk

新的firmware,可以安装HKBN 2b。

角色
角色 發表於 2011-5-18 11:25

新的firmware??唔係一直都可以咩???
btw 我係之前同你adelaide 同HK 測試果個人..

唔知邊到買到好野...

我记得你!还和你做过测试。

我指是OBi110的新的firmware,而不是Linksys PAP。

你可以考虑factory reset你那一台PAP,然后从新安装过,看看是否有所改善。

角色

我记得PAP有两个SIP accounts,你可以考虑用另外一个SIP account,看看是否可以搞定。

我之前的SPA2100都是这样,有一个SIP account出了问题,那么我用另外一个就可以。

角色

回復 6# cskahk

香港就可以买到OBi110,它可以安装HKBN 2b了。

角色

我记得你!还和你做过测试。

我指是OBi110的新的firmware,而不是Linksys PAP。

你可以考虑factory reset ...
角色 發表於 2011-5-18 20:49

機已死...
香港邊到有OBi110 正貨買?? 頭先上Obi 個網睇完我都仲係唔明... 咁得一個VOIP port 我拎左黎打2b 咁obi 呢?
*頭先過Obi 子版睇到邊到有...同時想昭上amaron 買果D 係咪Obi 公司出?? 如果係GEI 我應該會係美國直接買黎澳洲..
不過setting 方面難度高唔高?? 我怕訂完唔知搞..

在香港可以买到正货,地址:http://www.telecom-cafe.com/foru ... &extra=page%3D1

它可以有两个(SIP1/2), 现在美国可以买到,而英国,香港也可以买到,估计在澳洲也可以,但是具体在哪里我也不知道,你可以直接问OBiTech。

我安装过HKBN 2b在OBi110,不复杂。

角色

在香港可以买到正货,地址:

它可以有两个(SIP1/2), 现在美国可以买到,而英国,香港也可以买到,估计在 ...
角色 發表於 2011-5-18 22:06

兩個(SIP1/2)? 意思是指可以setup 兩個voip 嗎?
睇到data sheet 都唔係好明..
http://www.obihai.com/docs/OBi110DS.pdf
With the OBi110, you are in control of your digital & analog communications life.  Via the OBi110’s on-board
connections as well as via the Internet to other OBi endpoints via Obihai’s free OBiTALK network or up to two (2)
available VoIP services,
you have the power to bridge mobile, fixed line and Internet telephone services.

回復 11# 角色

他想一部機搞點曬, 所以剛剛在HKEPC建議了他用Draytek Vigor 2820Vn.
Welcome to my TaoBao shop: http://mandymak520.taobao.com/

其实OBi110,可以有四种接入

1)OBiTalk (OBi Number)
2) SP1 (VOIP1)
3) SP2 (VOIP2)
4) LINE (PSNT 接入)

SP1可以接入 GV(可以拨打和接入美国加拿大电话)。

角色

回復  角色

他想一部機搞點曬, 所以剛剛在HKEPC建議了他用Draytek Vigor 2820Vn. ...
雯雯 發表於 2011-5-18 22:20

我應該會搵下澳洲邊到有得買2820vn..不過大前提係用唔用到澳洲adsl2+..不過都唔該晒..