返回列表 發帖

唉...PAP 盒用到好心灰...

成日壞..買完用唔到幾耐又壞....
其他牌子夠竟做唔做到2B ATA????
咁樣打電話打到好無心機..

回復  cskahk

新的firmware,可以安装HKBN 2b。

角色
角色 發表於 2011-5-18 11:25

新的firmware??唔係一直都可以咩???
btw 我係之前同你adelaide 同HK 測試果個人..

唔知邊到買到好野...

我记得你!还和你做过测试。

我指是OBi110的新的firmware,而不是Linksys PAP。

你可以考虑factory reset ...
角色 發表於 2011-5-18 20:49

機已死...
香港邊到有OBi110 正貨買?? 頭先上Obi 個網睇完我都仲係唔明... 咁得一個VOIP port 我拎左黎打2b 咁obi 呢?
*頭先過Obi 子版睇到邊到有...同時想昭上amaron 買果D 係咪Obi 公司出?? 如果係GEI 我應該會係美國直接買黎澳洲..
不過setting 方面難度高唔高?? 我怕訂完唔知搞..

在香港可以买到正货,地址:

它可以有两个(SIP1/2), 现在美国可以买到,而英国,香港也可以买到,估计在 ...
角色 發表於 2011-5-18 22:06

兩個(SIP1/2)? 意思是指可以setup 兩個voip 嗎?
睇到data sheet 都唔係好明..
http://www.obihai.com/docs/OBi110DS.pdf
With the OBi110, you are in control of your digital & analog communications life.  Via the OBi110’s on-board
connections as well as via the Internet to other OBi endpoints via Obihai’s free OBiTALK network or up to two (2)
available VoIP services,
you have the power to bridge mobile, fixed line and Internet telephone services.

回復  角色

他想一部機搞點曬, 所以剛剛在HKEPC建議了他用Draytek Vigor 2820Vn. ...
雯雯 發表於 2011-5-18 22:20

我應該會搵下澳洲邊到有得買2820vn..不過大前提係用唔用到澳洲adsl2+..不過都唔該晒..

其实OBi110,可以有四种接入

1)OBiTalk (OBi Number)
2) SP1 (VOIP1)
3) SP2 (VOIP2)
4) LINE (PSNT 接入 ...
角色 發表於 2011-5-18 22:21

其實我睇完佢OBiTalk 都覺得好好..不過唔明點樣兩組voip...因為佢好似得一個插頭可以for voip service..
同埋我想問...係咪我係iPhone 裝Obiton 之後可以經internet接條線返屋企個OBi110 改經VoIP service 打出街??
同埋兩個voip service 係咩意思..thanks..

1) 如果你有iPHone,那么你可以直接HKBN 2b放入iPhone也可以直接拨打或者接入香港电话。

2)SP1 安装 GV
...
角色 發表於 2011-5-18 22:39

嘩....如果我無理解錯...Obi110 功能好強大....
我之前睇EPC post 果時仲係講緊要PTSN to Voip 咁樣先可以打Voip number..
依家有Obiton + Obi110 基本上可能係iPhone/Andriod 打去SIP1/2 or PTSN
我咁樣理解有無錯?
咁問題又黎啦...(好鬼多問題)
咁SP1, SP2 同埋PSTN 係咪都係share 同一個Port 接電話?

回復  cskahk

是否需要replacement? 我的可以平價出讓。有pap2 , spa3000.
ckleea 發表於 2011-5-19 07:42

又係淘寶貨嗎? 用到無晒心機..
可能會買Draytek

回復  cskahk

我在想,Draytek的Vn router能做到HKBN 2b的registration,看来的它的VoIP team也不弱。在P ...
角色 發表於 2011-5-19 18:23

佢地好似係英國有做voip service...

買了那個model?
ckleea 發表於 2011-5-22 14:06

買左Draytek 2820VN 同埋Obi110