返回列表 發帖
Yeah, the voice quality was excellent.

using cmphone & 二人同行,無問題~

我朋友是用Asterisk去注册CM Phone,他说没有什么问题。而你用什么去注册呢?

你用什么ATA呢?

你是EPC的 ...
角色 發表於 2012-9-16 22:40

有三個ata, 一個係sipura 2000, 一個係spa1001, 一個係spa3102, 個3102就係成日斷線變壞左, 個sipura 2000都short short地, factory reset現在好番.

你點知我係9B???

第一,你现在的用户名,99BB。
第二,我在EPC认识的9B是用过润讯的VoIP电话。

所以我猜是EPC的9B的你。

我估计你用VoIP也很多年,而你从润迅到CM Phone,估计也用了好几年,所以知道它的演变和voice quality。而那个时候我就开始用HKBN 2b。

第一,你现在的用户名,99BB。
第二,我在EPC认识的9B是用过润讯的VoIP电话。

所以我猜是EPC的9B的你。

...
角色 發表於 2012-9-17 00:20

原本想用番9B的,但呢度要兩個中文字或四個數字或字母才可以註冊, 先改成99bb
我後期先轉用cm, 最早係用2b的, 2b開始時好平, 後來不斷加價. 加到成百蚊, 先轉用cm. 我開始用2b時係28蚊, 後來買個電話幾百蚊又可以送一年通話.
2b有個唔好處係一換ip就要reset. 大陸幾年前成日停電, 一停電再來電就駁唔番. 要reset. 好鬼煩.

看来你看着HKBN 2b最初怎样推出2b service,原先是免费,然后18元,28元,慢慢开始强迫人家用他们的fax service,而我最后都要59元一个月(不加我的fax)。自从王维基把HKBN卖掉后,政策开始有转变。

在大陆,电信公司分分钟去更换你的ip,所以有的时候我的某些devices不工作。

不管怎样,看来我都要多加注意CM Phone服务。

润信跟CM Phone没有关系吗?

回復 36# 角色

潤訊於08年出售CMphone 予中信電訊1616

http://www.chinamotion.com/big/news/NewsShow.asp?index=82
主要出售事項
於二零零八年八月二十九日,ChinaMotion NetCom Holdings Limited(為本公司全資附屬公司)訂立該協議,以260,000,000港元之現金代價(須按本公佈所述者予以調整),向中信1616集團有限公司出售待售股份(相當於ChinaMotion NetCom Limited全部已發行股本之100%)及應付款項淨額及應付款項淨額 。出售事項擬於二零零八年九月三十日完成。詳情請參照刊載於投資者關係欄中二零零八年八月二十九日之公佈及二零零八年九月十九日之通函。

谢谢你的信息。中信电讯应该不错的。

各位CHING
我已經返回HK及試了在香港connect CM Phone,情況是一樣的,註冊后5分鐘內打入和打出電話OK,
但約5分鐘后見到register status 是online,但打出及打入就有問題.一直吾理佢后10分鐘后又OK返,
打去comnet Hotine又是廢的,話會叫tech跟進,但TECH覆佢地吾會理會third party ATA or softphone 的,叫我裝zoiper or open eye呢2個software試試,我試完都係吾得,打比comnet,佢叫我自己聯絡zopier..即刻火都來
各位ching,我確定吾係大陸block voip 和轉IP 的問題(我香港家的IP,1個月都無改過)
請問有無方法解決,好急..

各位CHING
我已經返回HK及試了在香港connect CM Phone,情況是一樣的,註冊后5分鐘內打入和打出電話OK,
但約5 ...
et620 發表於 2012-9-17 19:34

昨天和今天改善左, 無再斷線或註冊唔到. 我可以好肯定係cm phone問題. 我有一個號註冊到打唔到電話, 我無論用ata或openeye都一樣係咁. 估計係和機樓settings有關.

今天CM Phone Tech 覆我話係大陸問題,我係香港用 android 行media5 同 zoiper 完全沒事全日開,但係大陸用同一部手機,成日死戓全死.

ps:各位朋友如用手機可用media 5
https://play.google.com/store/ap ... i5NZWRpYTVmb25lIl0.

ps.多謝角色兄幫助

今天CM Phone Tech 覆我話係大陸問題,我係香港用 android 行media5 同 zoiper 完全沒事全日開,但係大陸用同 ...
wingchai 發表於 2012-9-17 20:52

我好耐之前用過zoiper, 呢d apps電話都有個問題, 係發唔到音頻, 例如打去馬會,輸入野就輸入唔到,唔知係我唔識用定話點.

刚才没有申请一个Account,但是只有200分钟通话。看看放入自己的Asterisk Server,看看效果怎样。

我好耐之前用過zoiper, 呢d apps電話都有個問題, 係發唔到音頻, 例如打去馬會,輸入野就輸入唔到,唔知係我唔識用定話點.
回復 42# 99BB

media 5 ok try

media5

DTMF is always tricky in usage