返回列表 發帖
我個cm phone都有同樣問題, 成日斷線, 我估可能係cm phone的問題. 我有兩個號, 其中一個在香港用, register到, 打唔到出亦打唔到入, 向CM 投訴後話機房set 番好就得.
現在唔肯定係cm定中電信問題. 所以無打去cm投訴.
以前45蚊一個月時很穩定, 現在轉左號變成二人同行, 十蚊一個月,就成日有事.

我朋友是用Asterisk去注册CM Phone,他说没有什么问题。而你用什么去注册呢?

你用什么ATA呢?

你是EPC的 ...
角色 發表於 2012-9-16 22:40

有三個ata, 一個係sipura 2000, 一個係spa1001, 一個係spa3102, 個3102就係成日斷線變壞左, 個sipura 2000都short short地, factory reset現在好番.

你點知我係9B???

第一,你现在的用户名,99BB。
第二,我在EPC认识的9B是用过润讯的VoIP电话。

所以我猜是EPC的9B的你。

...
角色 發表於 2012-9-17 00:20

原本想用番9B的,但呢度要兩個中文字或四個數字或字母才可以註冊, 先改成99bb
我後期先轉用cm, 最早係用2b的, 2b開始時好平, 後來不斷加價. 加到成百蚊, 先轉用cm. 我開始用2b時係28蚊, 後來買個電話幾百蚊又可以送一年通話.
2b有個唔好處係一換ip就要reset. 大陸幾年前成日停電, 一停電再來電就駁唔番. 要reset. 好鬼煩.

各位CHING
我已經返回HK及試了在香港connect CM Phone,情況是一樣的,註冊后5分鐘內打入和打出電話OK,
但約5 ...
et620 發表於 2012-9-17 19:34

昨天和今天改善左, 無再斷線或註冊唔到. 我可以好肯定係cm phone問題. 我有一個號註冊到打唔到電話, 我無論用ata或openeye都一樣係咁. 估計係和機樓settings有關.

今天CM Phone Tech 覆我話係大陸問題,我係香港用 android 行media5 同 zoiper 完全沒事全日開,但係大陸用同 ...
wingchai 發表於 2012-9-17 20:52

我好耐之前用過zoiper, 呢d apps電話都有個問題, 係發唔到音頻, 例如打去馬會,輸入野就輸入唔到,唔知係我唔識用定話點.

回復 44# wingchai

download 左個app, 但係打開要sign-in, 都唔知點解, 去官網睇又搵唔到相關資料, 求師兄指教

連用openeye都連唔到線, 真係無符, 唔知係中電信還是cm問題

你係米download 左Media5-fone MPS 呀,要download Media5-fone 喎.
   media 5 用G711 code係free 架,要 ...
wingchai 發表於 2012-9-18 21:54

down 錯左mps, 謝謝

回復 54# 角色

昨日開始,正常番晒

現在還不能用, cmphone,
wingchai 發表於 2012-9-29 23:08

我就時得時唔得, 好兩日就壞一日