返回列表 發帖
是否与CM Phone变成ComNet Phone有关呢?

cmphone 其實有分硬件版及軟件版,我猜想它們的default 設定會有些不同。

回復 17# bubblestar

真的不知道!要问CM Phone才知道。

回復 16# 角色

應該無關, 都改左超過一年以上了.

回復 19# 99BB

那么你遇到主要的问题是什么呢?

cmphone 其實有分硬件版及軟件版,我猜想它們的default 設定會有些不同。
bubblestar 發表於 2012-10-2 20:04

係米個隻wifi ip phone 呀

九月份以前, cmphone係完全無問題, 當時我係俾緊45蚊一個月. 由幾年前30蚊用到而家, 而家係用二人同行. 如 ...
99BB 發表於 2012-10-2 19:22

係九月中才有事,只前係冇事旳.之後好多時reg 唔到

Registration不到,应该可能是你的ISP经常换IP有关。

回復 23# 角色

同個ip轉換無關. 都無斷過線,點轉ip呢. 應係cmphone本身的問題.

回復 24# 99BB

其实我也在深圳地区住过一段时间。我是从Asterisk知道中国电信经常转我的IP。而你说没有转IP,你怎样知道呢?

回復  99BB

其实我也在深圳地区住过一段时间。我是从Asterisk知道中国电信经常转我的IP。而你说没有转IP ...
角色 發表於 2012-10-2 22:40

我用ssh連番香港, 如果轉ip, 就會斷線, 個ssh都無斷過,點會轉ip呢. 我曾經都懷疑過個ip問題, 一開機就睇下個ip, 每個鐘都睇一次, 都無改過. 睇左幾日都無問題.  同一個ip, 一時reg到, 一時唔得, 打打下又斷線. 問題9月初都開始有, 我其中一個account, reg到但打唔出, 打唔入, 投訴後就ok. 據客服講係機房設定有問題.

我唔sure 有冇轉,我用router 冇特別去check. 只知手機wifi 上到網,你發覺中国电信经常转IP,下次我要check 下係米.

回復 27# wingchai

中电信drop你的line,IP一般都会有变动。

轉駁用 CMPHONE 打唔出

我用Obi110, CMPHONE 用緊 trial 並 set 咗用 SP1 service, 另外有固網電話線接係 LINE port, 室內無線電話機接 PHONE port.

1. 如直接用電話機打出, 用 CMPHONE 或固網都冇問題.
2. 如手機用OBION 並利用 Obi110 為 Gateway, 用 SP1 (即CMPHONE) 做 Primary Line 係打唔出 (Call rejected), 用 LINE (固網) 就打得出.
3. 如手機用OBION 打去 Obi110 (AA 接電話) 再按2字入電話號碼再打出, 用 SP1 (即CMPHONE) 做 Primary Line 都係打唔出 (Call rejected), 用 LINE (固網) 就打得出 (Same as 2)
4. 如手機打固網號碼 (AA 接電話) 再按2字入電話號碼再打出, 用 SP1 (即CMPHONE) 做 Primary Line 係打唔出 (Call rejected).
5. 如用PHONE port 電話機入AA 再按2字入電話號碼再打出, 用 SP1 (即CMPHONE) 做 Primary Line 係打得出的.

Why is that? 好苦惱呀!

如果用座机能打出的话,那么基本上CM Phone在打出是没有问题。至于你说用Obion是出现的问题,有可能DTMF传送上有问题,但是都要慢慢去排查。

那么CM Phone + OBi110 (SP1)在打入是否有问题呢?