返回列表 發帖
九月份以前, cmphone係完全無問題, 當時我係俾緊45蚊一個月. 由幾年前30蚊用到而家, 而家係用二人同行. 如果係華為的系統有問題, 就應幾年都一直有, 斷估唔會現在先有問題,除非佢地改左系統.
問題出現係在九月中下旬. 有些號有事,有些無事.

回復 16# 角色

應該無關, 都改左超過一年以上了.

回復 23# 角色

同個ip轉換無關. 都無斷過線,點轉ip呢. 應係cmphone本身的問題.

回復  99BB

其实我也在深圳地区住过一段时间。我是从Asterisk知道中国电信经常转我的IP。而你说没有转IP ...
角色 發表於 2012-10-2 22:40

我用ssh連番香港, 如果轉ip, 就會斷線, 個ssh都無斷過,點會轉ip呢. 我曾經都懷疑過個ip問題, 一開機就睇下個ip, 每個鐘都睇一次, 都無改過. 睇左幾日都無問題.  同一個ip, 一時reg到, 一時唔得, 打打下又斷線. 問題9月初都開始有, 我其中一個account, reg到但打唔出, 打唔入, 投訴後就ok. 據客服講係機房設定有問題.

昨晚投诉了ComNet Phone后,在香港都不能注册,很快我的Asterisk系统又可以注册成功了。 ...
角色 發表於 2012-10-5 07:40

好可能cmphone換系統, 重未搞得掂. 9月中以前係完全無問題的. 亦有可能係大減價, 吸左太多客上台, 個server頂唔順

注册不成功,但是可以播出电话。都不知道ComNet Phone怎样搞?一投诉连连我的password都更改了。 ...
角色 發表於 2012-10-5 13:20

無改, 係server有問題,  我用軟件註冊都經常話密碼錯誤

現在我reg到, 打唔入又打唔出,

不会把!如果你相信我,我可以给你测试一下。
角色 發表於 2012-10-5 21:22

如果師兄方便的話, 請替我測試一下.

請收pm

Sure
wingchai 發表於 2012-10-7 21:01

如果重係時得時唔得,真係要考慮開過一個號, 不過其他間間都好貴, 新世界又用唔到ata

我用佢行VPN先,都ok. 不過comnet phone 好像有很多問題,人多左.
wingchai 發表於 2012-10-7 21:43

你係用部電話有vpn駁番香港去用嗎, 這樣不會時得時唔得吧

回復 52# 角色

謝謝

回復 56# 角色

ok, 謝謝, 可能係cmphone check IP,
我買部有vpn的座機連番香港睇下得唔得, 我在大陸係時得時唔得.

回復 62# 角色

thank you

我用佢行VPN先,都ok. 不過comnet phone 好像有很多問題,人多左.
wingchai 發表於 2012-10-7 21:43

請問你是否這樣setup   

大陸:  ata 或 有vpn的 座機 ------ vpn--- internet--------   香港: vpn server -----internet ---- cmphone server.

這樣都可註冊到同埋可以打出電話, 打入電話嗎, 穩定否, 如果穩定,我就買部有vpn的電話番黎試,

DGP306 VPN座機 (大陸)----internet------>VPN server(香港)----internet---->comnet phone server( ...
wingchai 發表於 2012-10-7 23:00

明白, 我都買部dgp試下.  不過個香港路由要刷過至得. 現在只得openvpn, 無pptp.