返回列表 發帖
好呀,如果comnet phone 公司Dching 都入來就好啦,一齊分享下,因comnet phone 平好多.

到目前為止.要係(大地方)用comnet phone,其中一個方法 只有行左vpn先,再行comnet phone.

如果用DGP301-VoIP DGP306-voip 網絡電話機呢

cmphone 其實有分硬件版及軟件版,我猜想它們的default 設定會有些不同。
bubblestar 發表於 2012-10-2 20:04

係米個隻wifi ip phone 呀

九月份以前, cmphone係完全無問題, 當時我係俾緊45蚊一個月. 由幾年前30蚊用到而家, 而家係用二人同行. 如 ...
99BB 發表於 2012-10-2 19:22

係九月中才有事,只前係冇事旳.之後好多時reg 唔到

我唔sure 有冇轉,我用router 冇特別去check. 只知手機wifi 上到網,你發覺中国电信经常转IP,下次我要check 下係米.

回復  99BB

看来最近的CN Phone问题多多。
角色 發表於 2012-10-6 11:22

Sure

如果重係時得時唔得,真係要考慮開過一個號, 不過其他間間都好貴, 新世界又用唔到ata ...
99BB 發表於 2012-10-7 21:16

http://www.telecom-cafe.com/foru ... &extra=page%3D1

我用佢行VPN先,都ok. 不過comnet phone 好像有很多問題,人多左.

你係用部電話有vpn駁番香港去用嗎, 這樣不會時得時唔得吧
99BB 發表於 2012-10-7 22:00

係呀,試下先.全24開.睇下之前點.現在都ok.

回復  99BB

是过没有问题,可以在我的Siemens IP Phone注册,能打出打入。
角色 發表於 2012-10-7 22:15

Siemens IP Phone 係無線?.有無相睇下,謝.

你係用部電話有vpn駁番香港去用嗎, 這樣不會時得時唔得吧
99BB 發表於 2012-10-7 22:00

今日返大陸沒有時問試,只教左老人家用.老人家好快明白.有時voip戓vpn如對像是年靑人戓老人家,真是不同的.個人經驗

回復  wingchai

是DECT phone,跟Panasonic的DECT Phone一样:
角色 發表於 2012-10-7 22:21

成千幾

請問你是否這樣setup   

大陸:  ata 或 有vpn的 座機 ------ vpn--- internet--------   香港: vpn s ...
99BB 發表於 2012-10-7 22:51

DGP306-o VPN座機 (大陸)----internet------>VPN server(香港)----internet---->comnet phone server(HK)

開了6小時ok..可以打出電話, 打入電話, 穩定, 有市話線
DGP306-o,sip網絡電話機 免電腦/雙網雙待機,voip電話+市話線

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=14281306092

重有一點想問清楚一下,  部座機是否可以通過個路由行vpn, 還是要直接連modem, 直接 ...
99BB 發表於 2012-10-7 23:07

乜都得(可以通過個路由行vpn, 直接連modem, 直接打

謝謝.
99BB 發表於 2012-10-7 23:33

唔駛客氣