返回列表 發帖
我部301就一傾耐d就掉包得很厲害, 大陸方就聽唔到香港方講野, 香港方卻聽得好清楚.
睇下改做路由模式和加密睇下有無改善.

你之前用乜路由模式和加密?
wingchai 發表於 2012-10-28 22:59

之前用橋接模式和無加密

回復  99BB

以前scoltlio都有这个问题,因为他的宽频会share很多人用,于是他改一下router的settings,等 ...
角色 發表於 2012-10-28 23:13

晚上我呢度除左我用腦之外, 就無人用, 無人share, 香港亦無人用,只係我用, 都係咁, 唔知scoltlio點改settings, 現在我試緊唔同組合

下次你说电话时,把电脑的LAN cable拔掉看看!如果是,不是router问题,是你的电信晚上overload问题。 ...
角色 發表於 2012-10-28 23:45

剛剛試加密和用路由模式, 傾左十幾分鐘都ok. 平時無加密和用橋接模式, 通常五六分鐘後, 大陸方就聽唔到.
有待測試多幾天睇下點.

你的电话没有加密,你的意思你饿router做site-to-stie加密?

你的电话不是有VPN吗?不过没有加密的设置 ...
角色 發表於 2012-10-29 00:18

香港的路由pptp可設加密或不加密, 以前係設定成不加密. 現在係加密和用路由模式, 效果好似暫時有用.

回復 19# kmetech755

謝謝大哥在趕飛機前還替我升級了firmware.

wingchai 兄, 請問你現時 DGP306 的 firmware 版本是多少? 因我見你圖內 firmware 為舊版本, VPN 好 ...
韋香主 發表於 2012-10-29 16:23

我個內網ip係172.19.0.1, firmware 版本係2.0.09-1207030, 不過我係dgp301.

你的是最新的, 你的 DGP306 請問有没有 O 口? 如果有請問由按 PSTN 鍵到聽到 PSTN 撥號音可撥號, 是否需 ...
韋香主 發表於 2012-10-29 18:21

我的是最cheap的型號, 咩都無, 除左voip功能

Ching 用到就係好嘢啦, 唔係咁多 IP 電話有 VPN, 包括大牌子。
韋香主 發表於 2012-10-29 19:20

另外有師兄試緊隻ata係有vpn. 呢隻更加零活.

用dgp301, 經vpn番香港註冊, reg係無問題, 亦無斷線, 試過改做mtu 1380, 加密或不加密, 傾耐左大陸方就會聽唔清香港方的說話, 好似潛水講野咁.
有無辦法解救. 現在要斷線重新再撥.

回復 47# 167pk

有, tomato的.
當時成條線都係得個voip, 無用電腦, 又無其他野. 唔會係有其他人搶左頻寬.