返回列表 發帖

雯雯或者高手们可否教下我整PCCW的网络(无奈的救助)

我昨天,即是星期三,去香港帮我朋友装asterisk同openvpn,我在去之前已经测试过我这部ATOM的细主机,确保可以正常运行,以及可以在外网注到;
我朋友的光纤modem是huawei 8045,是一开机就联上网的,有四个lan口,以及一个光纤线接口,modem分的内网IP是192.168.8.1,登入ID与pw都是user,PC插在lan4口(ip是192.168.8.2),asterisk与openvpn插在lan1口(IP是192.168.8.8),我帮192.168.8.8做左mapping config,但是没有效果,试过将192.168.8.2设为DMZ,也试过将192.168.8.8设为DMZ都是没有效果,甚至连192.168.8.1我都试过设为DMZ,也完全没有一D变化!我将我自己的路由器接上huawei 8045的modem中,做好左mapping也同样无法将port映射到外网去!

我唔知自己是否有set错,但系今晚我朋友揾左个香港整网络的朋友远程搞左1个几钟都系唔得
所以我谂会不会是huawei HG8045有权限?
我朋友装的是PCCW 500M光纤,现在PCCW是否全是用huawei modem?如果你们用的速度在500M以上的不存在port mapping config的问题,可否告诉我知你们用的是什么牌子的modem以及型号!如果要买一个光纤modem想有冇好的介绍?或者有什么方法可以解决现在的问题?

大家帮帮忙啦,如果搞唔定,就要白白交2年的钱了,拜托了
希望大家帮我看一下这些设置有没错,或是有没什么地方要修改的

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

不是用不voip是只可以用pccw既voip,因為如果你用pccw eye電話都是比呢隻三合一OTU。

即係Huawei 呢隻 wifi 光纖 modem 有 bug 啦.. 以前D LAN 線 wifi modem 好易轉番 bridge mode. ...
chpyeung 發表於 2013-1-12 21:33

唔系bug,系电迅公司特意向华为定做成这样,就是防止用户自己修改,而且带wifi的modem 频闭左voip,所以如果你用左个只modem你就冇办法用其他收费便宜的voip电话了,只能用佢既固话

即係Huawei 呢隻 wifi 光纖 modem 有 bug 啦.. 以前D LAN 線 wifi modem 好易轉番 bridge mode.

即係Huawei 呢隻 wifi 光纖 modem 有 bug 啦.. 以前D LAN 線 wifi modem 好易轉番 bridge mode.

完全係咁啊, 我同佢地2個技術員講, 佢地都好似完全唔明我講乜咁, 雖然而家都叫用到, 但係好麻煩, 要手動 ...
嘿嘿呵呵 發表於 2013-1-9 14:17

而且有wifi功能的modem,限制左使用voip网络电话,你一定要换,如果佢地唔肯,你就强硬讲要cut左,佢地换左冇wifi的modem比你之后,肯定仲系上唔到网,到时就交比安装师傅了,如果安装师傅脾气好火爆既话,佢就会打电话闹到公司的人改好既
  尼D系我真正的血泪史

冇计,我估你肯定要打好多次电话去吵pccw,因为他们咩都唔识,你点讲,佢地都唔明白,一开始唔系话 ...
lttliang 發表於 2013-1-9 09:44

完全係咁啊, 我同佢地2個技術員講, 佢地都好似完全唔明我講乜咁, 雖然而家都叫用到, 但係好麻煩, 要手動去DNYDNS度自己改, 所以我都諗住叫佢換。

回復 44# 角色

咁係咪換左之後, 直接用DD-WRT入面既DDNS就可以??

我最近都裝左PCCW 200M, 又係俾有WIFI果隻ROUTER, 搞左我成個星期, 絡於可以用到PORTFORWER去我個DDWRT既VP ...
嘿嘿呵呵 發表於 2013-1-9 00:25

冇计,我估你肯定要打好多次电话去吵pccw,因为他们咩都唔识,你点讲,佢地都唔明白,一开始唔系话唔可以换,就话modem只得一种,除非你话要cut左,佢地先至会认真帮你处理

没有办法,只能叫PXXW CiFu给你更改模式,要true IP才可以。

我最近都裝左PCCW 200M, 又係俾有WIFI果隻ROUTER, 搞左我成個星期, 絡於可以用到PORTFORWER去我個DDWRT既VPN SEVER度, 不過個DDNS都係唔得, 用DDWRT入面既DDNS, 就指向左192.168.8.2呢個位址, 但係用PCCW隻ROUTER入面既DDNS, 又唔WORK, 師兄呢方面你係點SET架?? 用邊一個既DDNS?

同时两个加起来不能超过500Mbps。

想问一下  500M的PCCW光纤 所分派的两个IP  用一个时就是500M  分两个时 是否就变成左每个250M

回復 39# lttliang

那就好!

啦啦啦,今日终于换左modem,可以获取到真IP了,放心晒