返回列表 發帖
回復  lttliang

谢谢你的信息。
角色 發表於 2012-12-15 15:25

成功之后 唔该发个类似我个张图睇下

终于安装了PCCW 100M光纤入屋了!!!!

最多两个Public IPs。

后面的Asterisk Servers,所有都正常。

终于安装了PCCW 100M光纤入屋了!!!!

最多两个Public IPs。

后面的Asterisk Servers,所有都正常 ...
角色 發表於 2012-12-16 18:43

恭喜,modem是用Bridge方式上网的吧?唔该贴张图上来

里面没有你所说的东西,我的modem是HG8040,

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

里面没有你所说的东西,我的modem是HG8040,
角色 發表於 2012-12-16 19:57

你这个modem有wifi显示灯吗?

回復 35# lttliang

没有!

。。。 今日安装师傅话,佢改唔到modem的设定,要公司才可以,而且取消WIFI要一个月,然后安装师傅收到通知才会上门换modem,师傅人好好,又话,我帮你将你依家的状态登记为未完成,到直你的WIFI取消左之后,就联系我,我帮你换modem;然之后我朋友打电话到PCCW,要对方取消WIFI,转成Bridge,听电话的sales又系唔知扮傻仲系点,话你自己关左个WIFI就系啦,唔洗换modem,转线到技术部,又这样讲,后来我朋友就话发火了,同佢讲,你地既然搞唔定就帮我取消,后来sales就话会即刻跟进!
这方面,我真系觉得大陆的中国电信做得比香港的PCCW好好多,唔知佢地真系蠢过支猪呢,仲系扮猪食虎!

。。。刚刚sales打左电话比我朋友,话这个星期五安排转modem

啦啦啦,今日终于换左modem,可以获取到真IP了,放心晒

回復 39# lttliang

那就好!

想问一下  500M的PCCW光纤 所分派的两个IP  用一个时就是500M  分两个时 是否就变成左每个250M

同时两个加起来不能超过500Mbps。

我最近都裝左PCCW 200M, 又係俾有WIFI果隻ROUTER, 搞左我成個星期, 絡於可以用到PORTFORWER去我個DDWRT既VPN SEVER度, 不過個DDNS都係唔得, 用DDWRT入面既DDNS, 就指向左192.168.8.2呢個位址, 但係用PCCW隻ROUTER入面既DDNS, 又唔WORK, 師兄呢方面你係點SET架?? 用邊一個既DDNS?

没有办法,只能叫PXXW CiFu给你更改模式,要true IP才可以。

我最近都裝左PCCW 200M, 又係俾有WIFI果隻ROUTER, 搞左我成個星期, 絡於可以用到PORTFORWER去我個DDWRT既VP ...
嘿嘿呵呵 發表於 2013-1-9 00:25

冇计,我估你肯定要打好多次电话去吵pccw,因为他们咩都唔识,你点讲,佢地都唔明白,一开始唔系话唔可以换,就话modem只得一种,除非你话要cut左,佢地先至会认真帮你处理