返回列表 發帖
估计都是以Asterisk为依归!再加上VPN (OpenVPN),然后做成一个Image file,然后下载安装自己的Rasperry Pi ...
角色 發表於 2012-12-7 19:45

yes  我主要就是用来装freepbx与openvpn,可惜系统文件要翻墙才可以dowload,等我的vpn可以用了才能去下载

你在香港不是有VPN Server吗?
角色 發表於 2012-12-7 20:41

才用左一日   就被cut左port了,因为个modem有WIFI,而且开唔到远程,朋友的家人又不在家,所以要等佢家人返到去打开电脑,我才能够修改port,这段时间先将就一下,等换左个modem,可以用router获取PCCW派的真IP之后,我就可以在深圳完全控制香港个边的网络了,除非冇电

你在香港不是有VPN Server吗?
角色 發表於 2012-12-7 20:41

改左另一个port 又可以用返vpn了,PCCW真系无耻。。。我要我朋友一定要早D将modem的事解决先,否则asterisk会一直用唔到

其实领导人到深圳关网络咩事?谂唔通

回復  lttliang

不会吧你在大陆长大都不知道?
角色 發表於 2012-12-9 12:28

本人比较单纯,冇个D当权者咁多心机,成日当心被人害
不识卢山真面目,只缘身在此山中

回復  lttliang

為了維持當時當地的社會治安穩定, 每逄大時大節或當地有大型盛事 (例如深圳大運會、廣州 ...
雯雯 發表於 2012-12-9 12:31

我之前只是以为封voip唔比人用,是惊政府国企冇钱赚,封pptp唔比人获取国外民主资迅,唔知仲有防止唔领导人被害以及影响共党统治地位的功效!

asterisk @ raspberrypi 又多一門新員了.
lawleo 發表於 2012-12-13 17:56

一般来讲elastix的GUI运行速度就要比freepbx慢好多,加上PI本身配置就好低,运行elastix会不会不太顺畅呢?不知有没人在PI中使用过elastix

我曾經想試用但好麻煩一直不成功之后我先轉用RASPBX
dreamy2k 發表於 2012-12-14 02:05

根据我个人的经验,如果只系对功能要求不多,可以用elastix,对功能要求多既话,用freepbx是最好的,elastix的更新好慢,基本上要出新版本时才更新,所以冇必要烦

其实FreePBX也不错!
角色 發表於 2012-12-15 14:35

yes,freepbx是我用过的操作最简单,功能最多,更新最快,Bug最少的GUI