返回列表 發帖
但是10元喔!那可以做那么味!

我香港公司有FORTIGATE FIREWALL,用ANDROID行PPTP手機基本冇難度,只是速度不算快,但穩定,今日系屋企部WRT610N裝DD-WRT亦設定咗PPTP用BB100,聽日返深圳睇下點。

遲D等有時間,我都系深圳設個逆翻牆ROUTER用下先。嘻嘻
多謝依度D CHING嘅分享。
其實想問下點解PPTP可以用,點解要用OPENVPN ?

我香港公司有FORTIGATE FIREWALL,用ANDROID行PPTP手機基本冇難度,只是速度不算快,但穩定,今日系屋企部W ...
bky16 發表於 2013-1-13 19:12

PPTP加密力是最低的,而且实在太易封了(port1723被封就已经玩完了),你能上算你好运。

但是10元喔!那可以做那么味!
角色 發表於 2013-1-12 20:13

能装/配routerOS的router有这麽便宜吗?给尽10欧也不太可能吧。

回復 19# yky123

最便宜的RB2011UAS-2HnD-IN也不止這個價錢.
Welcome to my TaoBao shop: http://mandymak520.taobao.com/

回復  yky123

最便宜的RB2011UAS-2HnD-IN也不止這個價錢.
雯雯 發表於 2013-1-13 20:48

那有什麽方法能10元一鸡3/5味?

回復 19# yky123

淡然是2手。

回復  yky123

淡然是2手。
角色 發表於 2013-1-13 22:44

願問其詳 能說詳細一點嗎?例如在那裡可以找到這種router

HOMEINNS说在上海一些2手市场里找到!

如果在淘宝100元附近应该可以。

我曾經在上海的鴨寮街地攤(上海,閘北區,虬江路,上海地鐵3號綫,寶山路地鐵站,KFC 的旁邊),在星期六,星期日,那民工檢回來的垃圾堆裏,淘到 2件非常便宜的 Wireless N Router, TP-Link WR740N Version 1, 成功 Flash 成 DD-WRT Router, 已經設定好成爲 “破網翻墻” 的 VPN Server,  已經送了給我的一些對電腦網絡沒有任何認識的 Lu-Lu 朋友,但要在國内工作的,

這些非常便宜的 2手廢物, 設定好以後,送給朋友,是十分得體,也十分實用的禮物。(最重要的就是非常環保,本身已經是在 2手的舊貨攤裏淘回來的,而且 24x365 運行也非常節能,估計其 Power Consumption 只有 5 Watt 或更少,基本上是冰冷的運行的,又沒有任何的 Moving Parts 的)

(1) 其中一台 WR740N 連 Power Supply, 我只用人民幣30元 就整套的買下來

(2) 另外一台WR740N 沒有 Power Supply,我只用人民幣 25元就買下來。(那些 9 V 的 Power Supply,家裏面多的是呢)

現在的上海人,(跟香港人也一樣)非常富貴,這些 N-Router 才只有 2嵗多的年紀,已經在舊貨攤上出現,因爲都是一些貪新厭舊的人抛棄出來的東西, 完全操作正常,一插 Power 就能夠正常工作。

對於 Flash DD-WRT 對於 Homeinns 來説,簡直是小菜一碟啦,已經做過不下 100次啦,非常有經驗,  就是使用 TFTP 的高危的 靜脈直接注射的 DD-WRT 的 Flashing 操作,對我來説也是易如反掌的。

希望有人可以講下依家比較理想嘅翻牆方案,自己都算新手所以想知道下。自己係深圳用PPTP,好似都好穩定,不過速度就有時快D有時慢D,不過依個現象應該係INTERNET TRAFFIC問題,同埋,有冇人開POST講下比較唔同嘅ROM ? TOMATO,OPENWRT,DD-WRT ?等我都學下嘢...嘻嘻!

希望有人可以講下依家比較理想嘅翻牆方案,自己都算新手所以想知道下。自己係深圳用PPTP,好似都好穩定,不 ...
bky16 發表於 2013-1-15 09:48

以前ge話就係Openvpn,宜家就唔知啦,可能係SSLVPN 或者 IPSec,你部FORTIGATE好似有SSLVPN,可以一試。
如果你冇設定FORTIGATE ge權力兼且同我一樣都係冇錢人,可以試下Openvpn。set得好就會比pptp快、穩,之前用佢上youtube上得好開心,360P無難度,但係比妖都D網絡JC封左。
firmware我個人就鐘意用tomato,只要用o岩版本wifi速度就唔會大減,dd-wrt好似有拖慢wifi速度ge問題。
============
隨便一問:有冇住廣州ge網友用到IPsec翻到牆?

我曾經在上海的鴨寮街地攤(上海,閘北區,虬江路,上海地鐵3號綫,寶山路地鐵站,KFC 的旁邊),在星期六 ...
homeinns 發表於 2013-1-14 21:35

我倒希望能撿到一台二手入門mikrotik  環保又省錢

刚刚上淘宝买左部350蚊 5口1000M的RouterOS,过年这段时间我就学一下,等我学识之后再买部细PC装RouterOS

回復 1# yky123

I believed your IP address / Port has been banned by GFW.