返回列表 發帖

Android 入VPN後仍不能看MyTV

我身處海外,家中用Router設置PPTP翻牆到香港看TBB MyTV, Mac機可以順利進入VPN和TBB 網站睇Live電視,但使用Note 2,進入VPN及已確定成功翻牆到香港IP, 但進入MyTV apps時,卻指我身處海外不能收看電視劇,各位師兄,請指教。

是否我VPN設定問題? 或是MyTV apps有特別setting,進入VPN亦不能使用?

回復 1# joekclam

难度Android的Note的VPN Client不够全面?不知道iPhone是否出现同类情况呢?

一言驚醒,剛剛用iPad及VPN進入MyTV,完全冇問題,可能真係Note 2或Android PPTP問題,我現在用香港LTE版 4.1.1,各位師兄試試請分享。

回復  joekclam

难度Android的Note的VPN Client不够全面?不知道iPhone是否出现同类情况呢? ...
角色 發表於 2013-2-17 13:33

我用 S3 及 U8800 都完全冇問題。

回復 4# blizzard2

U8800是什么呢?

華為 陳年舊機

華為 陳年舊機
blizzard2 發表於 2013-2-20 10:50

你試下用NOTE上網去CHECK IP 網站CHECK下NOTE我用你香港粒IP出街定系大陸果粒IP出街呀

http://www.checkip.org/

我身處海外,家中用Router設置PPTP翻牆到香港看TBB MyTV, Mac機可以順利進入VPN和TBB 網站睇Live電視,但使 ...
joekclam 發表於 2013-2-17 12:44

Did you change the default DNS to be 8.8.8.8 in Android VPN client ?

Try another browser like Firefox.
RB750G, RB2011UAS-2HnD
IP01, A580IP, AT-610

我都遇到呢個情況,我用S3 Lte,router asus N16,
在泰國log-in VPN冇問題,但開TVB個app Mytv,佢就話我在海外,
唔俾睇,吹脹。
我懷疑N16 VPN setup有錯,
已跟足Asus指示重新setup,
後日上大陸試,
成功與否回來向大家報告。

In Android OpenVPN client, there is an setting/checkbox in the VPN setting/profile called

Redirect gateway
Force all traffic to be routed through the VPN tunnel

Check if there is any similar setting at VPN server which can deliver same function/configuration.

我都試過用同一手機 (HTC Desire S)  一時得一時吾得, 當時用dd-wrt 之後香港家用改咗Gragoyle   就冇事...
AC

試驗報告:
我剛在國內(廣東河源)試用VPN上Mytv,
結果係成功連上睇TV.
硬件:
Asus N16 router,firmware 3.0.0.108。
開VPN,VPN行PPTP.用Asus提供的DDNS,
Set DNS server:8.8.8.8
手機:SAMSUNG S3 LTE.
手機亦將DNS server set:8.8.8.8
路上用中國聯通1咭2號3G card,酒店經WiFi上網,
連提VPN成功,上MyTV成功。
估計我上次在泰國經VPN上Mytv失敗係router set錯。
報告完畢。