返回列表 發帖

Raspberry Pi + Softether

先講最終得到甚麼,Raspberry Pi 耗電約3W,行9051版softether後翻牆速度達到2100kB/s,下載700MB嘢平均2000kB/s。成本約RMB300~400。
有興趣就繼續睇。

準備工夫:
主機
  大陸買機可以係淘寶買大陸生產的 或 去ICkey.cn買英國生產的。
  香港買機可以去 hk.element14.com,網頁會點你去上環買。
SD card
  4GB 或 8GB,不一定能認出,舊卡比較好。睇網上評語,Sandisk 好過 Kingston。
電源
  智能手機充電器,輸出最少要5V1A。24小時行,用個靚啲安全啲。
系統
  到 http://www.raspberrypi.org/downloads 下載系統。
  到 http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/ 下載image writer將系統寫到SD卡上。

HDMI 綫一條 (非必需,因為如果認到SD卡就根本唔洗睇畫面。)

基本設定:
開機
  插入SD卡、Lan綫。最後插電源綫。有電的話紅LED燈會着。認到SD卡就會有其他綠色的LED燈會着。
連接
  先係router度睇下Pi派到乜ip。
  然後係電腦用SSH Client (如 putty)connect 去 ip 的 port 22。 登入名: pi   密碼: raspberry  。
設定root密碼
     sudo passwd root
     設定後close SSH connection,並從新以root身份connect。
初始設定
     raspi-config
          選擇
               expand_rootfs
               change_timezone    — 揀香港
               overclock     — 揀950
               update     — 要等20分鐘
               Finish
     reboot)

跟住,大家可以先跟以下網頁的2、3、6回目去完成。(我要放完假開工後先有時間再補充)
http://www.pc-links.com/blog/raspberrypi/setup/

今日發現原來可以直接create個Raspberry Pi + Softether的img檔,然後直接write落SD卡就掂。大家會唔會prefer呢個方法呢?

回復 1# blizzard2

十分有兴趣!看来CHing对Linux的功力也不浅!

估计还有很多CD-ROM都看你幅帖子,因为结合了最便宜的hardware,还有最强大的SoftEther VPN。

真係好玩囉!不過唔知市面上賣果d NAS,例如Synology 咁來可唔可以呢?效能會唔會好D?

OK 喎
如果可以用在router會更好

是不是 1238kB/s ??   你在另一篇Post 提到是约 300 - 400 KB/s.

1238kB/s 这个非常高啦。  差不多 9.6 Mbps  喔  

确实速度是多少?

我大陸用緊2M寬帶,最多都係行到230kB。當時cpu70%,咁咪估300-400囉。
今日已將個Pi 拎咗返香港試,香港softether駁香港平均係1238kB/s。

今日已將個Pi 拎咗返香港試,香港softether駁香港平均係1238kB/s。blizzard2 發表於 2013-3-29 23:16

效果非常理想!!!

9.5 Mbps 速度好快啊.

hkbn 有啲ip真係差,我轉咗成20次先換到個正常速度的。做咗啲速度測試。
連接方式係 香港 softether 駁香港。 第一張係用OFCA,第二張係用speedtest.net試北京。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 10# blizzard2

CHing那么快就有结果,厉害!

你身在香港,Raspberry Pi在香港,你在Raspberry按照你日本那条Link安装SoftEther吗?那么SoftEther Client呢?你家里的HKBN给你两个独立IPs吗?你怎样做测试呢?

Ching應該係兩個唔同嘅Sites, 香港~香港,可能想試下個throughput 點,再同唔經Raspberry嘅速度比較。
可以知道,到底會唔會,因為Raspberry或softether降低了network performance.

知我估得啱唔啱…
所以我都好想知道直連時香港同北京嘅速度

樓上估得啱。
係屋企电腦駁raspberry出街。
直出試北京的話,上下都有25Mb/s。

回復 11# 角色

我屋企HKBN 100M 真係有2個IP. 機頂盒wifi出來的用1個IP, 機頂盒用LAN駁出來的又另一個IP.
機頂盒WIFI出來果個IP, 去OFCA真係快好多.

機頂盒WIFI出來的IP是 : 124.244.229.xxx
機頂盒LAN出來的IP是 : 124.244.231.xxx

先講最終得到甚麼,Raspberry Pi 耗電約3W,行softether後翻牆速度達到1300kB/s,下載700MB嘢平均1238kB/s。成本約RMB300~400。blizzard2 發表於 2013-3-29 09:48

1238kB/s 已經係10M寬頻的頂峰. 個樽頸我估在那RaspberryPi的SD卡WRITE入的最高速.