返回列表 發帖
回復 28# lttliang

azure 我試過一定要用 port 443,其他port我連唔到。
你係咪用443 ?

为什么azure的IP不被blocked呢?那么SoftEther就可以在大陆切底断裂!!!

回復  lttliang

azure 我試過一定要用 port 443,其他port我連唔到。
你係咪用443 ? ...
blizzard2 發表於 2013-4-27 11:21

我没有用443,因为我有用elastix,443比elastix占用左

那就没有办法,“袋鹿”专门针对SoftEther的VPN,而443他又不敢block,所以没有采取行动。

看来都是OpenVPN Static Key最为稳妥。

azure 可以揀 port 咩﹖請問如何設定﹖

Edit: 明解了。我用緊 windows 內建的 SSTP 連接 azure 所以無得揀。用 softether client 就如你哋所講只有 443 可用。

SSTP 唔揀port就係443。要揀都好簡單,地址寫 xxx.xxx.xxx.xxx:port 就得。
softether 用乜port咪等於 azure 用乜port囉。

SSTP 唔揀port就係443。要揀都好簡單,地址寫 xxx.xxx.xxx.xxx:port 就得。
softether 用乜port咪等於 azur ...
blizzard2 發表於 2013-4-28 16:41

明晒~thx.

因為經 Azure 連接家裡 Softether 速度有明顯改善﹐今日手痕再攪下原先問題多多的 Softether。棄用原先 Direct TCP/IP Connection﹐然後在網上隨便找了個 free proxy﹐用 Connect via HTTP Proxy Server。就是說經街外的 proxy 當作跳板再連接回家裡的 Softether。果然速度明顯有改善﹐長期 5Mbps 了。

有無高人指點下背後原因﹖

明晒~thx.

因為經 Azure 連接家裡 Softether 速度有明顯改善﹐今日手痕再攪下原先問題多多的 Softether ...
firefly 發表於 2013-4-29 01:24

不用经过Azure,速度也一样能长期快速稳定,只要修改softether创建的那个虚拟网卡的速度就行了,将默认的100改为1000或2000
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

不用经过Azure,速度也一样能长期快速稳定,只要修改softether创建的那个虚拟网卡的速度就行了,将 ...
lttliang 發表於 2013-4-29 12:08

剛剛按你建議改為 2000 用 TCP/IP Direct Connection 連接家裡 Softether

用 Azure 經日本 (用 Windows 內建 SSTP 連接) 還是快不只一點點~

剛剛按你建議改為 2000 用 TCP/IP Direct Connection 連接家裡 Softether

用 Azure 經日本 (用 Wi ...
firefly 發表於 2013-4-29 13:59

咁就唔知了,我第一次用softether vpn时,都是遇到同你一样的问题,联上之后慢到死,连1M都冇达到,后来将虚拟网卡改为1000,,将“使用半双功模式”取消,TCP连接数改为8-32之间,速度即刻就恢复到5-9M左右

唔係話係大陸唔得咩?

回復 41# bky16

你的意思是什么?

回復 42# 角色

大陆SOFTETHER CLIENT落唔到香港SOFTETHER SERVER囉!

回復 43# bky16

怎麼會? 如果大陸冇封你ip,絕對可以駁到。仲好順暢。
不過一用就每半日封一次ip啫。

回復 44# blizzard2

是的,搞到我都把它关掉。