返回列表 發帖
老實說的...其實每一家也是啊~
對我來說沒大關係...直接cut了也不怕...因為我家不只一條線路......

...
電腦超人 發表於 2013-8-4 17:02

果班人, 無諗過PCCW係蝕做..
商業專線點對點是每KM計錢, 佢地幾個客戶就想用$1xx來享受ftth是有點難...
大家來計數,  假設每個客戶每月月費$150, 24個月合約期才收你$3600...佢地夾夾埋埋都唔知有無100戶人(當有)
2年夾埋先收$360000.. 當中打風落雨... 掘路舖線, 基本上是蝕做價...
當然佢地大可以用4G上網, 但就未必有PUBLIC IP提供, 打線上遊戲如xbox360, ps3會大受影響!
另外穩定性而言, 就算以ADSL來計算... 穩定性也會較4G高很多吧..
當然4G速度大多數情況下都會比ADSL快很多, 這也會是考慮之一

佢地可以諗下pccw現在沒有獨市經營權, 但也未有其他公司肯舖就是這麼原因...

情況如街見到既電話亭一樣, 你覺得那個電話亭可以回本嗎? 不能回本又為甚麼要起?

lamsoft兄真的謝謝提醒...
我也是在用你那隻Fibre 100M(當時$488一個月)...到現在也有在用...

最近 ...
電腦超人 發表於 2013-8-3 09:58

唔能夠睇, 叫佢地拆條線, NOW TV行ADSL....
佢地唔想你用當然有原因...
你keep住用, 佢個機樓就keep住擺舊野serve你....可能隨時成大舊野淨係serve你一個...
據我所知, 當時全港用緊呢個plan既客戶唔過300人... 我果區我用緊果時 <10條線...可想而知維護費是很貴的

$118/$208 是睇地方
你裝既地方有HKBN或其他ISP, 個價自然低, 平到你唔信.. (像我的才$118..)

像我屋企, ...
lamsoft 發表於 2013-8-4 22:24

我o個度唔係私樓...4間都有齊...
但係上次叫我轉華為modem都開我208......

唔能夠睇, 叫佢地拆條線, NOW TV行ADSL....
佢地唔想你用當然有原因...
你keep住用, 佢個機樓就keep住擺 ...
lamsoft 發表於 2013-8-4 22:33

我就係聽過有D就算用緊PON o個D都話一般...
而且我呢家用左咁多年都冇乜鑊氣所以貴DD都keep住...

一講拆線就扯火...
原本我早幾日都安排左話拆...點知臨上黎之前話拆線都有技術問題拆唔到......
呢壇野已經搞左個幾兩個月...真係佛都有火......

我就係聽過有D就算用緊PON o個D都話一般...
而且我呢家用左咁多年都冇乜鑊氣所以貴DD都keep住...

一講拆 ...
電腦超人 發表於 2013-8-4 23:03

咁無可否認, field service同佢內部係有d溝通問題, 成日都係咁~
不過做consumer好難又安排到site check..

果次裝$588一個月果個plan...真係服務周到..
裝前有4個人上黎site check確保條fibre通到入屋..
裝後有3個人上黎, 一個人著老細負責講解合約及簽名等, 2個師父由早上十點攪到下午4點, 因為果時fiber技術不好, 好易唔夠光推唔起modem..
每個fibre頭價值70蚊, 前後至少用左3-5個... 師父不斷用火酒抹條fibre(而家裝pon基本上唔駛出動火酒吧..) 都係攪唔掂, 臨尾駁左好多次線, noise within 個range先推得到個modem...

咁無可否認, field service同佢內部係有d溝通問題, 成日都係咁~
不過做consumer好難又安排到site check.. ...
lamsoft 發表於 2013-8-5 00:41

基本上今次上黎都好似話係check check D線路得唔得...
不過因為我以前都用過ADSL(隻modem都仲o係度)...所以應該問題不大...掛......
佢連上黎都未做到...都唔知佢地內部仲有幾多野搞......

我當年都差唔多...裝之前好似都有幾位師傅上過黎...
裝o個陣好似見成四五個師傅+sales好似都唔只一個...(唔知係咪黎趁墟 )
好似又係朝早十點幾搞到成四五點先搞掂......(途中因為唔足數要CHECK過......)
當時真係好大陣象...唔似得呢家一個師傅搞掂哂......

我们可以用下面的Link:做测试
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

PCCW Business Fibre Optic 10M/10M

Netvigator domestic fibre 300M/300M, the speed to the specified UK website is pretty slow.

我香港寬頻100m經router

CHing,你是商业用,还是家用呢?

The following is another attempt:

我剛剛試的RESULT...PCCW 100M...

順便測試一下比較"屈機"的測試...
SERVER : UK BROADBAND/PCCW

回復 28# 電腦超人

你的家用去英国的speed不错! 跟商用有得fight。