返回列表 發帖

PCCW Business Optic Fibre 跟 Business Copper的分别

今天刚刚从Business Copper 4M/4M转到Business Optic 10M/10M,分别比较大。

在ping time,还有上网,速度比家用的PCCW 300M还要快!

真的事一分线,一分货。

回復 1# 角色

是不是routing不同?
Welcome to my TaoBao shop: http://mandymak520.taobao.com/

这个routing不同,就是很多domestic的Line都不能比。就是跟domestic line比真的快一点。

初步用非常爽!!!

这个routing不同,就是很多domestic的Line都不能比。就是跟domestic line比真的快一点。

初步用非常爽!! ...
角色 發表於 2013-8-2 22:05

出海線路肯定會是優先的...
我之前用過Fiber 100M ($588一個月...他媽的貴)(只送PCCW WIFI, NOWTV, 4粒PUBLIC IP + NOW TV private IP, 二千多元安裝費, 約2007年時的計劃, 用了約3年), 基本上BT或者做甚麼海外上下載, 一條線已經可以爆SEED.... (12.1MB/S around, FULL DUPLEX)
但因為後來做優惠 (FTTH 200M), 海外速度要開很多條線才會 > 80Mbps, ping time 也較慢 (之前yahoo hk可以去到<1ms, 現在要3-5ms)

問過師父為甚麼之前條線那麼貴... 原因就是直去機樓... 計算過Google Map距離, 差不多達8公里才到他說的機樓...

PCCW 的線路我相信會是最好, 但for business/大客only... 基本上家居網絡他可能蝕做/或者很少的profit...

如果大家有留意... 個subnet mask都好大影響, 之前我的計劃, 那個subnet mask內的ip只有32粒, 扣除network id, gateway, broadcast address, 我的network內最多只有29粒ip...現在你們有用開PON, 條大水喉最多可以1開96條(基本上PCCW只做1開64), 得2Gbps/1.XGbps upload.. 據聞開始試驗10G/10G 對等速度...未知幾時rollout..

出海線路肯定會是優先的...
我之前用過Fiber 100M ($588一個月...他媽的貴)(只送PCCW WIFI, NOWTV, 4粒PU ...
lamsoft 發表於 2013-8-3 03:12

lamsoft兄真的謝謝提醒...
我也是在用你那隻Fibre 100M(當時$488一個月)...到現在也有在用...

最近發現nowTV好像在續約後看不到...未知是否在續約時他們搞錯了些什麼...
但他們說現在已不能再走回頭用回原有設備/線路駁nowTV(連拆開兩條線路也有困難 )
他們好像一直也在游說我轉FTTH200M的樣子......
(幸好堅持沒轉...早前續約時我一直堅持寧願貴一點也保持現有線路啊~ )

回復 4# lamsoft

2007年時可以有4粒Public IP?
Welcome to my TaoBao shop: http://mandymak520.taobao.com/

lamsoft兄真的謝謝提醒...
我也是在用你那隻Fibre 100M(當時$488一個月)...到現在也有在用...

最近 ...
電腦超人 發表於 2013-8-3 09:58

NOW TV 要指定插落 PORT 5...否則睇唔到
$588一個月太貴了, 同埋我其實好少BT, 所以最終轉了GPON 200MB, 雖然慢一點,  但... 月費才收我$118一個月

回復  lamsoft

2007年時可以有4粒Public IP?
雯雯 發表於 2013-8-3 11:15

對, 那個MODEM有8個PORT, 頭四個可以駁電腦, 第5個駁NOWTV , 6 7 8 係封了的~

回復 8# lamsoft

Modem有8個port? 現在的modem才4個port.

NOW TV 要指定插落 PORT 5...否則睇唔到
$588一個月太貴了, 同埋我其實好少BT, 所以最終轉了GPON 200MB, ...
lamsoft 發表於 2013-8-3 13:59

XPCCW啊~
上次個nowTV搞唔掂係叫我轉200MB話開個offer $208...
呢個跟本係水魚價...所以都係冇聽佢講堅持用番原有o個隻......

原來係做到$118啊~
PCCW你當我水魚啊~~~

不会吧!如果下次到期的时候,我会把我300M的转到100M,不跟他们说,直接Cut了他,然后用街价再接!PCCW专杀旧客!!!!

不会吧!如果下次到期的时候,我会把我300M的转到100M,不跟他们说,直接Cut了他,然后用街价再接!PCCW专 ...
角色 發表於 2013-8-4 08:41

老實說的...其實每一家也是啊~
對我來說沒大關係...直接cut了也不怕...因為我家不只一條線路......

當然PCCW"劏客"也是很狠的...尤其是村屋那邊吧(定價$268左右還只有最多8M...)~
所以最近友壇也有不少人在討論用4G來取代PCCW家用上網......
(我也有熟人在村屋住...借了4G設備試啊~總好過被PCCW"生劏"吧~)

不会吧!如果下次到期的时候,我会把我300M的转到100M,不跟他们说,直接Cut了他,然后用街价再接!PCCW专 ...
角色 發表於 2013-8-4 08:41

放心, 那麼你要cut硬, GPON計劃中, 最低速度是200MBps....
同埋PCCW個order system check到你名下有咩服務用過PCCW.. 你cut了再搵街sales做, 未必過到佢個system...除非有人肯approve你個case...

回復  lamsoft

Modem有8個port? 現在的modem才4個port.
雯雯 發表於 2013-8-3 19:11

點對單FIBER不是用華為modem, 技術也不是用PON的
現在GPON是華為modem, 4個port中3個可用, 2 public ip + 1 now tv

XPCCW啊~
上次個nowTV搞唔掂係叫我轉200MB話開個offer $208...
呢個跟本係水魚價...所以都係冇聽佢講堅持 ...
電腦超人 發表於 2013-8-4 02:41

$118/$208 是睇地方
你裝既地方有HKBN或其他ISP, 個價自然低, 平到你唔信.. (像我的才$118..)

像我屋企, 4間ISP有齊, 個價自然平
私樓個GPON計劃是300Mbps起跳的, 公屋則200Mbps, 價錢當然私樓每個月會貴一點, 約$60-$80