返回列表 發帖
可以接 pstn 嗎?

回復  亞星

需要接ATA才實現 PSTN
ckleea 發表於 2013-12-20 22:15

隻 IP01 用咗幾年,早兩日 reboot 完起唔返,睇嚟 Raspberry Pi 係唔錯嘅代暮氣替品

回復  亞星

用serial cable 看 boot 機log,是否 log files 太大搞到冇 space
ckleea 發表於 2013-12-21 22:49

應該係硬件問題,已經換咗火牛一 login 完過一陣就踢返出嚟。
都係時候學習新嘢,可以用 3G USB+充值卡來代替 PSTN 對於 PSTN 用量少係一個好方案。

回復 107# ckleea

手上有支 D-Link 的 DWM-156 唔知可唔可以用到呢?

回復 112# ckleea

昨天先經 RS 買 Raspberry Pi 未知幾時收貨,只好等下先。

回復  亞星

咁你件ip01 唔要?
ckleea 發表於 2013-12-24 13:41

而家用 NAS 的 Asterisk 套件頂住先,但無咗 PSTN 遲啲先 check 下隻 IP01 有咩問題。

回復  亞星

不知道,請自己試試,或上網睇睇
ckleea 發表於 2013-12-24 12:44

找到這個, 是否沒有 voice 功能

你要用dc-unlocker 試下
ckleea 發表於 2013-12-28 05:03

不成功

Huawei E180 淘寶價錢差距都幾大, 有無師兄知邊間信得過唔會賣次貨/假貨

唔知點解我隻 E180 not found

想問一下 dongle 係唔係限制咗只可以打出 8 位數字電話?我試過打政府熱線 1823, 天氣 18503 等都打唔出。

推返上嚟先, 我部 Raspberry Pi 2 行咗二百幾日真係唔錯