返回列表 發帖

DNS污染问题

不管你怎样更加DNS IP,port number都是53,如果“上面”有需要,把所有关于port 53的hostname->IP要求进入另外一个系统分析,那么你无论怎样更改DNS IP address都没有用!所以只有通过V2Ray这一类的东西,如果要解域名,把request通过V2Ray的通道送到remote server,然后在remote server发查询,结果又通过V2Ray反馈到client,然后得到正确的IP address后,再继续访问。

亦要留意, 無論用vpn server或proxy server, 對應嘅url使用前連接前也要先經墙照一照肺, 所以要想辨法先知道自己的vpn或proxy server嘅ip address

我就遇到同样的现象,觉得挺奇怪的,用来上网的Router设置没有改变,某一天突然发现有些网址访问不了,但我用手机DATA移动互联网的就可以访问到某个打不开的网址。我试着把Router断电重启一下,那几个网站就可以打开了,但是大约过10分钟到半个小时左右又打不开某个网站网址了。这种现象是不是DNS被污染了?
怎样在普通Router上面安装V2Ray来使用呢?

就是我香港的severs都是这样,不能正确解开域名,截出来的IP地址都是错的!

那么唯一能做就要用香港、美国的DNS servers over V2Ray Link provided that there is a secure link between HK and mainland China otherwise reliable DNS service is not able to obtain.

不知道大家用什么方式去(Secured method)去找出IP address based on hostname?

亦要留意, 無論用vpn server或proxy server, 對應嘅url使用前連接前也要先經墙照一照肺, 所以要想辨法先知 ...
tomleehk 發表於 2018-11-23 19:21

如果不通过类似的(V2Ray等 via IP address)channel,那么要取得正确的IP address就要看你的hostname是否在被污染list里!!!

如果不通过类似的(V2Ray等 via IP address)channel,那么要取得正确的IP address就要看你的hostname是 ...
角色 發表於 2018-12-10 21:05

其實之前提過, 我嘅解決方法喺每日轉server ip, 每日用script將server ip送去我国內嘅webmail
所以server hostname 嘅ip有無被汚染只喺連線用ip定hostname 嘅分别

你那个都是一个方法,那么你基本上都不用hostname,而直接用IP address。

那么你每次都用IP address,而不用Dynamic DNS的hostname resolved你的每天更新IP address?还是先不能用了,才去看webmail?

你那个都是一个方法,那么你基本上都不用hostname,而直接用IP address。

那么你每次都用IP address,而不 ...
角色 發表於 2018-12-12 13:11

不能用時才去看webmail, 其實都是在手機上用預設嘅email apps去睇最新嗰條email嘅subject就已經知道
另外server喺同時使用兩個 DDNS, 以防其中一個DDNS down咗

如果要防止阿爷用AI去识别香港的Server,第一只能一人用一个Server,IP天天转,还有port number经常更换!

如果要防止阿爷用AI去识别香港的Server,第一只能一人用一个Server,IP天天转,还有port number经常更换! ...
角色 發表於 2018-12-13 14:05

雖然現在server每日都自動轉換 ip, 但個人認為難免有機會轉到一個被国家block咗嘅ip(因難保其他人之前用過出咗事未解封), 而家硏究緊點樣遇到呢d情況server會自動重新攞個另一個ip,直至攞到個未被block嘅

仍努力研究中

V2Ray在4.X开始研发multiple V2Ray server,就如如果某个server被blockedle,自动调到另外一个,估计DNS也会有这样的开发。

回復 12# 角色

成功了..

openwrt 加 watchcat package監察, 發現server wan ip 被国家block 咗嘅話重啟server去攞另一個新ip+更新ddns直至攞到一個無被block嘅wan ip

之前研究不成功喺因為package configuration有d問題,今日細心研究下發現問題所在

暫時可以休息一吓, 睇吓幾時會出現被国家block咗嘅ip

CHing,你用OpenWrt用到出神入化!!!

是否能详细说说有关信息,还有怎样起你那样的server,还有还有你的信息来源在哪里?

如果国家block咗你的香港ip嘅特點喺国内連不到香港嘅ip, 香港嘅ip亦連不到国内
watchcat 其實可以設定周期定時ping你指定嘅国内網站, 如果ping唔到就reboot router
而我用script每次reboot router都會更新wan ip+更新ddns+將更新咗嘅server ip送去我国內嘅webmail

只要你設定香港router定時ping国內大網站, 一旦ping唔到就代表国家已經block咗你嘅ip, 要轉一個未block嘅ip, 我就利用watchcat+ openwrt嘅script將呢樣嘢自動化直至成功

事故可以google keyword : 最近上面係唔係狂block ip?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊