返回列表 發帖

HKBN 轉 Netvigator 之後 。。。。

剛剛從 HKBN 轉用 PCCW Netvigator ...

因為自己住的屋村 HKBN 只支持 100M 的 網速, 用了 4年 他們都沒有新計劃可以升級到1000M, 所以今年約滿後就轉用了 Netvigator 的1000M plan。但是 用了幾天後, 發覺它所提供的網速遠遠沒到1000M 的效果。
另外,因我用樹莓(Raspberry Pi 3B+) setup 了個 V2Ray , 根據角色師兄幫我做的測試, 從大陸連接香港的網速 居然還比以前 HKBN(100M)  的時候慢 了10 倍有多。 這個使我感覺很奇怪, 明明我現在新使用的 Netvigator (1000M) 比HKBN(100M) 快 10倍,但要從大陸連接回來香港時, 反而比以前慢很多。。。。
請問師兄們知道原因否?? 可否在這裡討論下?

在我10幾年前用過netvigator後, 用了2年中伏後, 就無再用.
我係 8M Netvigaor->10m和記->100m HKBN ->200M netvigator->100m HKBN-> 100m smartone (HKBN)->1G cmhk (HKBN)
我當年轉netvigator, 都係以為佢返大陸盒子會順d. 點之係lag到係睇唔到的.
崖過果2年. 1年半頂唔順. 申請番hkbn. 即時開心番.
好多朋友/同事, 堅決唔信我呢個過來人. 都去換netvigator.都中伏.

世界變了?

記得以前師兄們從大6 翻墻回港, 在香港的Broadband 首選是 PCCW, 因為它夠快和穩定。
但是現在 從國內翻墻回香港的話(利用V2Ray),反而是 HKBN 比 PCCW 好?
會不會是 V2Ray 的問題? 還是PCCW 刻意 把 這些VPN ( 或者代理) 的線路故意地降低網速?

師兄可否給些意見?

回復 9# kingwilliam

我有HKBN 100M 和 1000M, 今早牆內speedtest, 兩個ping time 都是50ms 上下, 沒有什麼分別.  反而我不會再用PCCW, 真的很慢, 浪費時間.

純個人Broadband經歷分享, 我早前都是用 HKBN 100Mbit (cat5e), 之後升級到 HKBN 500Mbit (光纖), 升級後就做測試 由國內家trace route回香港家 一看個routing path就即時嚇一跳.

用HKBN100時是 中聯通直連香港, 但轉在HKBN500 境是去了上海再過韓國先回香港. trace route 又遠左, ping time 又大左.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 7# tomleehk

Thanks !!

回復  tomleehk

請問你用Cat 7 LAN 線, 是否compatible  with Cat 5e  和  Cat 6 線?會否會比 Cat ...
vpn-learner 發表於 2020-9-22 02:01

Cat 7 LAN 線 Compatible with Cat 5e  和  Cat 6 線, 我而家當100M LAN cable 用緊

因為喺 淘宝貨, cat7 線 我預佢有cat 6 水平我都收貨, 反正條線好短, cat 6 同7 價錢相差無幾

cat6,7 理論可參考
Running 10GBASE-T Over Cat6 vs Cat6a vs Cat7 Cabling ?
https://community.fs.com/blog/sh ... -for-10gbase-t.html

回復 5# tomleehk

請問你用Cat 7 LAN 線, 是否compatible  with Cat 5e  和  Cat 6 線?會否會比 Cat 6 好?

回復 4# vpn-learner

我用HKBN 1G開頭幾日用一條標示CAT 5e嘅 LAN 線連接 光織機 同 router, 有一日心血來湖speedtest發現手機永遠唔過100, 但cFu安装當日試速明明見佢用LAN 線連notebook跑到9百幾(當時條LAN 線cFu自備), 之後新買一條標示CAT 7嘅 LAN 線連接 光織機 同 router就解决, 手機都可以跑到4,5百

另外, 你都要試吓確定netvigator俾足速, 呢方面好少出問題, 但唔排除有萬一

回復 2# tomleehk

我也不排除我的 LAN 线质量有问题, 现在用的是 CAT5.e ,还可能是雜牌货, 我会再换条 CAT 6 线  看看效果有没有改善。

另外留意器材之間LAN線, 質素唔好亦可能影嚮速度

先自身在香港speedtest 一吓Netvigator上網速度達唔達標
如果唔達標可向netvigator投訴及要求跟進
另外安裝當日, cFu有無當面speedtest  ?

我之前用過一段時間HKBN 1G, 由安装當日到last day都足速, ofca speedtest去到9百幾Mb/s